Zviditelňování neviditelného

- Kaethe Kaufmannová používala nepatrné pohyby lidského těla jako nástroj k ovládání psychiky už od dětství. Věnovala se dlouhou dobu studiu tance, akrobacie a jógy. Později pracovala jako model v umělecké třídě, kde se ještě zdokonalila v držení póz a zachycení momentu. K hloubání nad symbiózou duše a těla ji také přivedly úvahy nad meditacemi dálného východu, které jí přiblížily orientální formy myšlení. Pražská výstava americké výtvarnice vychází z meditační techniky - autohypnózy, kterou se autorka naučila používat za pomoci svého bratrance.


Pochopení umění Kaethe Kauffmanové vyžaduje jistou dávku vnímavosti, protože jde o na první pohled malé hry se světlem, tmou, akcí i nehybností. Pokud divák porozumí metodám práce Kauffmanové, má šanci zdokonalit se ve vlastním estetickém vývoji. Není divu, že výtvarnice často vystavuje své fotografie, kresby a grafiky pod názvem Zviditelňování  neviditelného.

Meditace, jak zní název pražské výstavy v Českém muzeu výtvarného umění, by měla v lidech probouzet hlavně pokoj a klid. Kaethe Kauffmanová však touto uměleckou sériií evokuje také pocity věčného chaosu, které by člověka měly vést právě k použití nejrůznějších meditací.

Další část výstavy obsahuje sérii nazvanou Pohyb svalů, která je nejnáročnější na divákovu pozornost. Kauffmanová často používá k vyjádření splynutí duše a pohybu ženské siluety v pozicích jógy, kde je nejlépe vidět zvěčněný krátkého časového úseku. Umění americké výtvarnice je založené na jistém principu, který autorka od počátku své tvorby stále rozvíjí.. Dílo jedné z nejpozoruhodnějších umělkyň, která z neviditelné dokáže učinit viditelné, můžete vidět na výstavě do 25. července.


 

Kauffmanová 4

Kauffmanová 5

Kauffmanová 1

Kauffmanová 2

Kauffmanová 3

Kaethe Kauffmanová - fofografie autorky