Býložraví edafosauři (žili před 300 miliony lety), jak je namaloval Zdeněk Burian. | foto: Ondřej Müller, Bořivoj Záruba, Martin Košťák,Rostislav Walica: Pravěký svět Zdeňka Buriana - Kniha 1

Moderně nemoderní romantik. Dinosauři Buriana zachránili, říká znalec

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Dílem Zdeňka Buriana se Rostislav Walica zabývá skoro celý život a zná téměř každou Mistrovu malbu, kresbu i skicu, která se kde objevila. Má s kolegy na svědomí zatím čtyři mohutné knižní špalky, které postupně mapují celou Burianovu ohromující tvorbu. Ten nejnovější je o ztvárnění pravěku, přesněji prvohor a druhohor.

Ve svých textech píšete, že Zdeněk Burian byl nemoderní…
A zároveň nesmírně moderní. Měl dovednosti špičkových umělců 19. století. Byl vynikající figuralista, portrétista i krajinář. A tohle dokázal ideálně skloubit s vizualitou 30. a 40. let, tedy s tím, co bylo novátorské a oblíbené na tehdejších fotografiích a ve filmech. Byl zkrátka špičkový komerční umělec své doby, byl někým, kým je pro nás třeba Steven Spielberg, jen v oblasti ilustrace a malby. Uměl dělat věci kvalitní a zároveň mimořádně zábavné. Někdo může pohrdat tím, že nejde o skutečné umění, ale to taky u Spielbergova Indiany Jonese neřešíte. Byl skutečně i v celosvětovém kontextu vrcholný představitel akční nebo dobrodružné ilustrace. Dokázal nakreslit situace například i z ptačí či žabí perspektivy, k čemuž došel třeba komiks až mnohem později. A v ilustraci nebyly tehdy nadhledy a podhledy běžné vůbec.

Když roku 1981 Burian zemřel v nemocnici Na Františku, na kreslicím prkně mu zůstala rozpracovaná ilustrace pro časopis Pionýr. Maloval skutečně až do smrti.

Rostislav Walica

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma