Z výstavy Most - Die Brücke | foto: La Fabrika

Prasátko a spol. našli útočiště v bývalé slévárně

Pro výstavu nezávislého německého umění nazvanou Most - Die Brücke si vybrala kurátorka českého původu žijící v Mnichově Petra Vaňková industriální prostory La Fabriky v pražských Holešovicích.

V atmosféře romantické ruiny bývalé slévárny představuje do 19. června ukázky děl jedenatřiceti mladých umělců převážně z mnichovské Akademie výtvarných umění.

Projekt Most je první částí dvoudílného výstavního cyklu, který chce představit vybrané německé autory v Praze a naopak české umělce v Mnichově. Vaňková tak zorganizovala výstavu, aby podpořila umělecký dialog mezi sousedními zeměmi.

Jednou z nejzajímavějších prací pražské výstavy je měkká socha růžového prasátka, kterou Marina Salzbergerová sešila z prasečí kůže a perforovala logem módní značky Yves Saint Laurent. Prasečí schránku nazvala Šetři si svůj život.

Dalším z představených mnichovských umělců je Andreas Hofer, jenž vystupuje pod pseudonymem Andy Hope. Jeho práce je ovlivněná popkulturou, komiksem a science fiction. V dílech mladých německých autorů se však neodráží jenom současnost.

Třeba abstraktní rukopis André Butzera odkazuje na psychedelickou tvorbu Edvarda Muncha. Kreativní práci přináší i fotografka Andrea Faciu, která z čtveřice lidí poskládala lidskou vlajku.