Metropolitní muzeum New York

Metropolitní muzeum v New Yorku na Páté avenue | foto: Corbis, Profimedia.cz

Obrazy z Prahy do New Yorku pojedou

  • 1
Prestižní Metropolitní muzeum v New Yorku vystaví v rámci expozice gotického umění z doby vlády Lucemburků dva obrazy pražské Národní galerie. Za oceán mělo putovat celkem šest děl, ale experti u čtyř zapůjčení kvůli riziku poškození nedoporučili.

Na doporučení restaurátorů a ředitele Sbírky starého umění NG neuvidí New York obraz Jana Očka z Vlašimi, dvě díla Mistra Třeboňského oltáře a Madonu Michelskou. Podle odborníků jsou malby velmi křehké.

"Vzhledem k významu obrazů pro sbírku NG i pro české kulturní dědictví zápůjčka není možná. Galerie místo nich nabízí dílo jiného autora ze stejného období, ještě nespecifikované," uvedl vedoucí oddělení muzeí a galerií ministerstva kultury Jiří Žalman.

Madony pojedou
Další dva obrazy - Madona Konopišťská a Madona Římská - v New Yorku vystaveny budou, stejně jako devět gotických plastik, které má Národní galerie zapůjčené od církevních subjektů. O vycestování děl, které jsou národními kulturními památkami, musí ještě rozhodnout vláda.

Pro reprízu výstavy v Praze se uvažuje o vystavení alespoň jednoho z obrazů, které do New Yorku nepojedou, neboť zátěž při transportu bude mnohem menší.

Metropolitní muzeum, které jedná o zápůjčkách i se Správou Pražského hradu, garantem newyorské výstavy z české strany, rozhodnutí galerie podle Žalmana chápe.

"Žádný spor mezi oběma institucemi v této chvíli není," komentoval Žalman informace o neochotě generálního ředitele NG Milana Knížáka žádaná díla zapůjčit.

Půjčit, či nepůjčit?
Zdrojem spekulací byl například bývalý ředitel Sbírky starého umění NG Jiří Fajt, který je spoluautorem projektu výstavy a krátce po nástupu Knížáka do funkce Národní galerii opustil.

Ředitel NG je zamítáním žádostí o půjčování děl známý. Kromě obav o poškození obrazů argumentuje i tím, že lidé by měli jezdit za vzácnými díly ze sbírek NG do Prahy, nikoli díla za nimi.

Ředitelka památkového odboru prezidentské kanceláře Eliška Fučíková byla mezi pořadateli zástupkyní Správy Pražského hradu; ze své funkce odešla koncem minulého roku. Míní, že obava o poškození děl je v případě newyorské výstavy neopodstatněná. Metropolitní muzeum podle ní garantuje zabezpečení během přepravy i při expozici na špičkové úrovni.

Na doporučení Knížáka odmítla česká vláda předloni schválit vývoz Kramářovy sbírky i důležitý obraz Františka Kupky do Francie. Zahraničním žadatelům loni vláda opět na popud Knížáka odmítla zapůjčit i Rubensovo dílo Shromáždění olympských bohů. O dva měsíce později ale s vývozem souhlasila, stejně jako počátkem ledna na jinou zahraniční akci.

Prestižní výstava v New Yorku
Výstava českého středověkého umění se v prestižním newyorském muzeu připravuje přes pět let. Poprvé na jednom místě soustředí vrcholná díla vzniklá v Praze a díla, která byla z Čech vyvezena, anebo je v zahraničí vytvořili v Praze vyučení mistři.

Vystavovat se bude asi 200 děl, od deskových maleb přes zlatotepecké výrobky, kolorované rukopisy až k relikviářům a textiliím vytvořeným stovkami umělců spřízněných s Prahou a českými zeměmi za vlády Karla IV. a jeho synů Václava IV. a Zikmunda.

Na výstavu přispějí galerie z USA, Francie, Británie, Německa či Rakouska. České instituce byly požádány o asi 80 děl - vedle NG ještě například Národní muzeum, Národní knihovna, pražské arcibiskupství či pražský magistrát.

Výstava pod názvem Prague, the Crown of Bohemia, 1347-1437 (Praha, koruna Čech) potrvá v Metropolitním muzeu od září do ledna 2006.

V únoru se přesune do Prahy, kde se v Obrazárně Pražského hradu bude do května konat její repríza. Pořadatelé ji jejím významem pro Prahu přirovnávají k výstavě Rudolf II. a Praha, která se konala v roce 1997.

,