Tváří lednového filmového programu při výstavě Play je i Wolfgang Amadeus Mozart. Jeho hudbou je totiž inspirovaný film Petra Nikla.

Tváří lednového filmového programu při výstavě Play je i Wolfgang Amadeus Mozart. Jeho hudbou je totiž inspirovaný film Petra Nikla. | foto: Profimedia.cz

Nikl nastudoval balet s loutkami, inspiroval se Mozartem

  • 0
Lednový program výstavy Play přináší několik filmových večerů. Ohlédne se za AniFestem 2010 a nabídne i loutkový film Petra Nikla.

Návštěvníky čeká již třetí filmový večerní blok s Bernardem Šafaříkem, a to v úterý 11.1. od 19 hodin. "Režisér vypráví o zrodu alternativních životních forem a alternativní kultury a předvádí ukázky ze svých filmů, které s tím přímo i nepřímo souvisejí," připomínají organizátoři akce.

Uvidíte i další příhody smolařského psa

Ohlédnutí za loňským festivalem animovaných filmů AniFest najdete v kalendáři Play u úterý s datem 18. leden (od 19 hodin). Do výběru krátkometrážních filmů se dostaly snímky, které se účastnily mezinárodní soutěže.

Česko zde zastupuje Pavel Koutský se svým Bilancováním, Latinskou Ameriku argentinské filmy El Empleo, který na mezinárodních festivalech posbíral již desítky cen, a neuvěřitelná apokalypsa Téclopolis. "Z evropské produkce vybrali dramaturgové AniFestu především filmy z Francie a Estonska, neboť tyto země se na starém kontinentu profilují v oblasti animace jako jedny z nejprogresivnějších," dodává Ondřej Wald za pořadatele výstavy, která doprovodný program zaštiťuje.

Ve výběru je dále zastoupen Bill Plympton se svým již čtvrtým pokračováním série o smolařském psovi, tentokrát pod názvem Horn dog.

Niklův film je plný roztodivných bytostí

Poslední lednové úterý (25. ledna od 19 hodin) bude patřit filmu Mozartovo requiem. Film Petra Nikla, autora projektu Play, je živým záznamem baletu loutek, věcí i živlů volně inspirovaného hudbou Wolfganga Amadea Mozarta.

"Otevírá se prostor mezi zrcadly, v němž vládnou roztodivné dřevěné bytosti s lampičkami na hlavách, dětské panenky tančí se svíčkami v rukách jako víly a stažené kůže z lasiček se mihotají ve vzduchu jako v transu," naznačují pořadatelé atmosféru inscenace divadla Mehedaha.