Letem českým světem

- Roku 1898 vydalo pražské nakladatelství J. R. Vilímka obsáhlou knihu Letem českým světem a po sto letech na identických místech fotografovali čtyři současní fotografové – Jaroslav Bárta, Zdeněk, Helfert, Ivan Lutterer a Daniela Horníčková. Řada snímků je skutečně unikátních. Fotografům se například podařilo v jednom z českých lesů objevit tentýž strom, který o sto let dříve vyfotil jejich kolega. Co na tom, že dodnes ze vzrostlého smrku zůstal pouze pařez.

Práce na projektu trvala několik let a samotnému focení předcházela dlouhodobá a pečlivá příprava. Umělci již před pěti lety začali určovat stanoviště, odkud byly původní historické fotografie pořízeny. Zároveň si museli stanovit ideální podmínky, to znamená stejnou roční dobu, čas, osvětlení a podobně, aby se maximálně přiblížili originálu. Často se také museli potýkat s přírodními překážkami jako například s rozbujelou a za sto let vzrostlou vegetací. Proto fotografové několikrát použili i vysokozdvižnou plošinu.

Určité problémy měli umělci také s technikou. Chtěli totiž dodržet stejný postup jako tehdy jejich kolegové. Jenže současná fotografická technika a praxe je od té před sto lety dost odlišná.

V UMPRUM autoři výstavy instalovali sto devět dvojic snímků, které jsou vždy párově umístěny těsně vedle sebe. Návštěvník má tedy okamžité srovnání.

Pokud chcete projít výstavou jen tak letmo, ochudíte se o spoustu detailních změn, které zachytíte až po delším sledování. Příjemnou atmosféru dodává prostředí intimní osvětlení a architektonické řešení výstavy, což, pokud chcete obrázky zkoumat blíže, navozuje ideální podmínky. A toto zkoumání může bystrému oku odhalit zajímavé změny, které má za jedno století na svědomí čas a lidská činnost.

Vyšehrad před sto lety

Vyšehrad nyní

Pražský hrad před sto lety

Pražský hrad nyní

Svatý Kopeček před sto lety

Svatý Kopeček nyní

Labský vodopád před sto lety

Labský vodopád nyní

Žatec před sto lety

Žatec nyní

Kouřim před sto lety

Kouřim nyní

Husinec před sto lety

Husinec nyní