Facade Project Adély Součkové pro Kunsthalle Praha | foto: Oskar Helcel

Exit nebo shift. Fasáda Kunsthalle propojuje jazyk počítačů s běžným životem

  • 1
Fásadu původní pražské Zengerovy trafostanice, budoucího prostoru pro umění a kulturu Kunsthalle Praha, pokrylo plátno s monumentálním zářícím sluncem doplněným o počítačový jazyk. Proč? Umělkyně Adéla Součková ve svém projektu Exit the Loop naráží na názvosloví virtuálního světa, které se postupně vkrádá do lidských životů.

„Zajímá mě, jak se počítačový jazyk dostává do běžné řeči. Moje energie je v low battery mode a moje zážitky se zmáčknutím alt proměňují – alter experience. Ve své práci downloaduji, stahuji, ze světa kódů do světa myšlenek a zkoumám prolínání různých jazyků, které denně používáme,“ vysvětluje absolventka Akademie výtvarných umění v Praze a Hochschule für Bildende Künste v Drážďanech.

„Například série slov exit, enter, alter, shift, backspace mi připomíná magická zaříkadla a současně může popisovat životní příběh. Poslední backspace má své limity, jelikož čas nelze vrátit. Právě kontakt a kontrast počítačové řeči s tělesností je to, co rozpracovávám,“ dodává dále.

V minulosti se v rámci Facade Project představila díla Federica Díaze nebo řeckého umělce Antonise Pittase. Do otevření budovy Kunsthalle Praha její vedení plánuje na fasádu umísťovat vždy dva umělecké projekty ročně.

Program Kunsthalle Praha se stejně jako její německý „předobraz“ bude skládat pouze z krátkodobých výstav a návštěvníkům nabídne edukativní projekty i kulturní akce. „Budeme tak mít možnost s každou další výstavou otevřít nový příběh a prostor úplně proměnit,“ říká ředitelka Kunsthalle Praha Ivana Goossen.

Poslání vznikající instituce má spočívat v hlubším porozumění českému a mezinárodnímu umění 20. a 21. století. Otevření objektu je naplánováno na jaro roku 2021.