Hitlerův obraz vynesl 335 tisíc korun

  • 3
Adolf Hitler zůstává fenoménem. Po bouřlivých debatách nad jeho znovuvydaným dílem Mein Kampf se pozornost upřela i na další činnost někdejšího čalouníka a amatérského malíře. Ve čtvrtek večer byl na aukci uměleckých předmětů v Norimberku vydražen jeden z Hitlerových obrazů.

Signovaná olejomalba z roku 1910 nazvaná Bergaden Hoher Göll znázorňující romantické horské údolí byla prodána neznámému kupci za 11 tisíc eur (zhruba 335 tisíc korun).

Nový majitel se o možnosti získat obraz dozvěděl z médií. Ačkoliv nepatří mezi stálé účastníky norimberských aukcí, na tuto zašel a obraz zakoupil. Zároveň si přál zůstat v anonymitě.

Hitlerův obraz zachycující krajinu v oblasti Berchtesgadenu přinesla před pár týdny majiteli aukční síně Herbertu Weidlerovi starší dáma žijící v oblasti západobavorského města Ansbach.

Měla s sebou i osvědčení pravosti vídeňského archivu pro historii nacismu. Podle Weidlera je však dílo umělecky nevýznamné.

Vyvolávací cena Hitlerova obrazu byla 4600 eur a touhu po jeho vlastnictví projevili na aukci tři zájemci.

Majitel aukčního domu na jeho prodeji nechtěl vydělat, naopak se rozhodl dvacetiprocentní provizi za zprostředkování věnovat židovskému muzeu ve Fürthu a dvěma sociálním institucím.

Adolf Hitler namaloval během svého života řadu obrazů, většinou se na nich snažil kopírovat realitu. Svou malbu charakterizoval jako "obraz provedený s fotografickou přesností a precizností, která propůjčuje třídimenzionální efekt architektuře a dekorativním detailům".

V mládí se několikrát marně pokusil dostat na Akademii výtvarných umění ve Vídni. Odmítnutí bral jako urážku.

"Akademie je neuvěřitelně staromódní, zkostnatělá společnost chásky postrádající porozumění, přihlouplých úředníčků a měšťáků. Celá by měla být vypálena," řekl Hitler.

Výtvarné umění - výstava (ilustrační foto)