Díla Petra Novotného v cyklu Osobnosti v síti

- Ve virtuální galerii Artforum mají nyní "návštěvníci" možnost seznámit se s dílem skláře Petra Novotného, který je odborníky řazen ke třem světovým celebritám v oblasti sklářského uměleckého řemesla, jako jsou Lino Tagliatpietra a Murano z Itálie a William Morris z USA.
Novotného ze skla stvořené troufalosti, které svými tvary popírají křehkost materiálu, z něhož byly vytvořeny, určitě stojí za shlédnutí.

"Pro všechny, kteří do Pilchucku jezdíme, jsou Češi superhvězdy. Paradoxem je, že já jsem do Čech nejela na základě obecného obdivu k českým výtvarníkům. Důvodem bylo neuvěřitelné divadlo, které tady předvádí "huťák" Petr Novotný. To, co tenhle ďábel s píšťalou dokáže je koncert, v němž jsou porušovány všechny zákonitosti, které sklo má. Výsledkem jsou skleněné sny, které vznikají jakoby mimochodem. Je to stejné, jako když muzikant sedne k pianu a začne jen tak pro radost improvizovat. A víte, jak tohohle člověka kdekoli v Pilchucku na první pohled poznáte ? V areálu školy je absolutní zákaz kouření. S cigaretou tady neuvidíte nikoho z těch největších sklářských es, které se sem sjíždějí z celého světa. Pouze nad jedním člověkem se vznáší dým kdykoli a kdekoli. Když jsme ho viděli poprvé a ptali se kdo to je, dozvěděli jsme se, že se jmenuje Novotný, že má skvělou sklárnu v Čechách a že kdyby tady nemohl kouřit, tak sem nepojede. Den nato jsem požádala o stáž na pražské "umprumce". Cigaretám Petra Novotného tak děkuji za možnost osobně poznat prostředí, ve kterém se tradice českého skla rodila a skvělé lidé, kteří se v této oblasti pohybují. To jsou věci, které vám závidí celý svět. Víte to?"
(Erika Hauben pro Artforum) 

Zdroj: Virtuální galerie Artforum, http://www.gallery.cz

Dívka (Sklo, výška 45 cm)


Témata: NATO, virtuální