John M. W. Turner - Válčící Temeraire

John M. W. Turner - Válčící Temeraire - John Mallord William Turner - Válčící Temeraire (1839) | foto: National Gallery London

Britové si nejvíc cení obrazu válčící plachetnice

  • 2
Kdo chce vidět obraz, který Britové považují za nejdůležitější, musí do londýnské Národní galerie. Právě tam visí Válčící Temeraire.

Snímky deseti nejcennějších britských obrazů podle ankety BBC (pořadí nebylo uvedeno) najdete ve fotogalerii.

Dílo Johna Mallorda Williama Turnera porazilo práce van Gogha, Maneta, van Eycka či Hogartha a bylo v anketě BBC vyhlášeno nejvýznamnějším obrazem v Británii.

Obraz The Fighting Temeraire z roku 1838 znázorňuje slavnou válečnou plachetnici odtaženou do doku před tím, než bude rozebrána.

Temeraire přispěchala v bitvě u Trafalgaru v roce 1805 k záchraně Nelsonovy vlajkové lodi Victory, když se Nelsonova loď ocitla pod palbou francouzské Redoutable. Posádce Temeraire se podařilo zachránit Victory, ale admirál Nelson byl v bitvě zabit.

Obraz patřil k Turnerovým nejmilejším a umělec ho odmítal prodat. Zahrnul ho pak do svého odkazu, který věnoval národu.

Turnerovými "protivníky" v anketě byly Goghovy Slunečnice, Franceskovo Pokřtění Krista a další obrazy britských, italských, holandských, belgických a francouzských malířů.

Do ankety se kvalifikovala jen ta díla, která visí v britských galeriích, protože šlo o hledání nejvýznamnějšího obrazu na britském území.

,