Vzácný Dalimil se objevil na internetu

  • 20
Česko se od minulého týdne může pyšnit latinským fragmentem Dalimilovy kroniky. Vzácná památka za 300 tisíc eur, tedy asi devět milionů korun, je nyní k vidění na internetu. Kdo ji chce ovšem vidět přímo na vlastní oči, v dubnu bude mít příležitost.

"Po převozu do Česka byla památka uložena v knihovně, během pondělí a úterý probíhala digitalizace," uvedla Eva Štánská z Národní knihovny. Nyní přichází na řadu badatelé.

Ti ale nejsou sami, kdo mohou vzácnou památku vidět. Latinský fragment se totiž objevil na internetu. Zde ji zpřístupňuje databáze Manuscriptoria, která nabízí kvalitní obrazy historických tisků.

Databáze Manuscriptoria představuje zajímavý výběr z našeho kulturního dědictví. Vedle Dalimilovy kroniky je možno zhlédnout Jenský kodex, vzácnou Bibli olomouckou, Krumlovský sborník a další.

Jak se zdá, Národní knihovna nechce zůstat pozadu. V nejbližších dnech chce tento fragment nabídnout přímo na svých webových stránkách. "V průběhu několika dnů by měla být Dalimilova kronika přístupná přímo z našich webových stránek," dodává Eva Štánská.

Ten, kdo chce vidět památku na vlastní oči, bude mít šanci. Vzácný rukopis bude zpřístupněn veřejnosti od 1. dubna do 14. dubna (kromě 5. dubna) vždy od 10 do 18 hodin v Zrcadlové kapli v Klementinu.

Dražený latinský překlad tvoří sešitek o rozměrech 245 krát 175 milimetrů. Sestává z 24 bohatě iluminovaných pergamenových stránek. Podle odborníků dílo vzniklo ve druhé čtvrtině 14. století v ateliéru, který lze lokalizovat do Itálie, nejspíše do Boloně, Padovy či Benátek. - více o památce zde

Fragment vytvořený italskými mistry se řadí k nejvzácnějším exemplářům ve sbírkách Národní knihovny. Nejcennějším je Kodex vyšehradský, jehož hodnotu experti odhadují na miliardu korun.

Bohatě zdobený fragment dosud neznámého latinského překladu Dalimilovy kroniky, pořízeného ve druhé čtvrtině 14. století

Latinský fragment Dalimilovy kroniky

Latinský fragment Dalimilovy kroniky

Latinský fragment Dalimilovy kroniky

Latinský fragment Dalimilovy kroniky