Viewegh uděluje Lekci tvůrčího psaní

  • 2
Jak již jsou čeští čtenáři několik let zvyklí, vydává každý rok na jaře spisovatel Michal Viewegh novou knihu. Tentokrát nejde o román, ale o novelu – Lekci tvůrčího psaní. Na pultech knihkupectví bude kniha o sto čtyřiceti stranách v úterý.

Brněnské nakladatelství Petrov počítá s nákladem čtyřiceti pěti tisíc výtisků.

"Bude to příběh, který vznikne během jediného dne, v semináři tvůrčího psaní. Celé se to navíc odehraje přímo před zraky čtenáře. Prakticky z ničeho by před jeho očima mělo vzniknout pozoruhodné něco."

Tak charakterizuje své vznikající dílo "autor" v Lekci tvůrčího psaní – půjde prý o "bezmála drzé autorské gesto, sebevědomou demonstraci tvůrčích schopností".

Zmíněný "autor", vlastně vedlejší postava novely, stvoří v několikerém "příběhu v příběhu" hlavního hrdinu Oskara, úspěšného spisovatele, šťastného otce a manžela, který si dráhu na volné noze zpestřuje vyučováním tvůrčího psaní.

Vieweghova novinka však není jen o jednom literárním rychlokurzu, spíše vypráví o tom, jak skrze literaturu poznat sama sebe, odkrýt bolesti i tragické osudy. V protikladu k tomu stojí jazyk bulváru, který zjednodušuje složitost lidských životů, převádí je do laciných klišé a bombastických vět s vykřičníky.

"Je to komorní novela, u níž si cením autorovy ukázněnosti a střídmosti. Sevřená kompozice, vnitřní gradace, postupně rozkrývané tajemství. Vlastně jsem měl při čtení pocit, jako bych procházel trychtýřem, obráceným. Na čtenáře čeká nejprve úzké hrdlo – výuková učebna, v níž mají prostor pouze učitel a žáci. Nakonec se však octnete v širokém trychtýři s příběhem o ‚uražené a ponížené‘ v tom dryáčnickém světě plném bulváru," charakterizuje knihu šéfredaktor Petrova Miloš Voráč.

Kromě již zmíněného bulvárního tisku vypočítává několik dalších námětů knihy, kterými jsou talent a netalent, vztah "autor" a kritik, vztahy k ženám, ale také protiklad přetvářky a sebeobětování.

"Zdá se mi, že Vieweghův předchozí román Vybíjená a Lekce tvůrčího psaní tvoří jistý celek: jsou psané s výraznější životní zralostí a zkušenostmi, snad i s větší nostalgií a se schopností vytvořit silnou literární postavu, která není jen otiskem autorova ‚já‘. Je to hlubší text, osobně mám z toho radost," dodává Voráč.

Novinku Viewegh odmítl jakkoli komentovat pro média, která se musí spokojit s jedinou větou: novela pojednává "hlavně o tom, jak obtížné je v Čechách napsat – a koneckonců i prožít – cituplný příběh".

"Nechci vykládat své dílo za kritiky. Dával jsem padesát rozhovorů ročně a jsem zvědavý, jaké to bude, když nedám ani jeden," vysvětlil Viewegh.

Čtenářské veřejnosti se však zdrženlivost netýká: Lekci tvůrčího psaní bude podepisovat ve středu od 17 hodin v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici. Poté ho čeká šestidenní turné po moravských městech: Brně, Ostravě, Opavě, Zlíně, Prostějově, Uherském Hradišti i Vyškově.