Jaký ohlas vzbudí román Medinský klenot u muslimů?

Jaký ohlas vzbudí román Medinský klenot u muslimů? | foto: Profimedia.cz

V USA se zalekli výbušné knihy o nejmladší Mohamedově ženě

  • 54
Největší vydavatelství anglofonní literatury na světě Random House se zřeklo plánu vydat román Medinský klenot. Práva na knihu o nejmladší z manželek proroka Mohameda už koupila vydavatelství v deseti zemích.

Knihu s anglickým názvem The Jewel of Medina napsala spisovatelka Sherry Jonesová. Jde o literární prvotinu šestačtyřicetileté americké novinářky.

Podle nakladatelství Gibson Square, které knihu vydá na britských ostrovech, jde o úzkostlivě propracovaný milostný příběh o proroku Mohamedovi a jeho nejmilejší Aiše.

"O islámu píšu vědomě s velkým respektem. Předpokládala jsem, že moje kniha by mohla být průlomová," brání své dílo autorka.

Jonesová knihu psala exkluzivně pro americké nakladatelství Random House, které autorce vyplatilo zálohu 100 tisíc dolarů. Jenže když dostalo rukopis, zaleklo se a od záměru vydat román upustilo.

Random House dalo na vyjádření různých konzultantů, podle nichž by kniha mohla nejen muslimy urazit, ale také vyprovokovat radikální kruhy k násilí.

Jedním z prvních byla profesorka texaské univerzity Denise Spellbergová, podle níž si román "utahuje z muslimů a jejich historie. Nemám problém s historickou fikcí ani s úmyslným mylným výkladem historie, ale nemůžete si hrát s historií náboženství a přeměnit ji v měkkou pornografii."

Random House se i přes vyplacenou zálohu zřeklo všech práv na knihu. Krok vydavatelství kritizoval i Salman Rushdie, který už devatenáct let uniká pomstě islámských radikálů kvůli své knize Satanské verše.

O román Medinský klenot už kromě Velké Británie projevila zájem nakladatelství v Brazílii, Itálii, Německu, Rusku či Španělsku. V západní Evropě by měl být na pultech v polovině října. V USA vyjednáváme s jiným nakladatelstvím, podotkl agent Sherry Jonesové.