Franz Kafka

Franz Kafka - Spisovatel Franz Kafka | foto: archiv

Svět knihy představí Španěly a připomene Kafku

  • 1
Hlavní témata a kompletní program představili organizátoři 14. ročníku mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha 2008, který se odehraje ve dnech 24.-27. dubna.

V Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti se 24. dubna otevře více než dvě stě stánků českých i zahraničních nakladatelství z pětatřiceti zemí a bude odstartován program celkem 361 pořadů, v nichž se představí 489 účinkujících.

Hlavním hostem veletrhu bude Španělsko. Kromě samostatné expozice budou součástí prezentace besedy, čtení a autogramiády čtrnácti španělských spisovatelů a dalších dvanácti literátů ze španělsky mluvících latinskoamerických zemí (Mexiko, Peru, Kostarika, Argentina, Chile).

Vůdčí téma Světa knihy tentokrát zní Láska a vášeň v literatuře. Budou se k němu vztahovat samostatné výstavy, literární pořady i diskuse, které představí poněkud „lechtivou“ náplň napříč historií i stylistikou.

Samostatnou expozicí a řadou pořadů a autogramiád bude připomenuto půlstoletí české egyptologie, respektive existence Egyptologického ústavu. Budou prezentovány významné objevy českých vědců zejména v Abúsíru a promluví také nejznámější český egyptolog Miroslav Verner.

V průběhu Světa knihy bude uděleno několik ocenění, například Premia Bohemica za šíření znalosti české literatury ve světě, kterou uděluje Obec spisovatelů, Ceny Akademie sci-fi, fantasy a hororu či diskutovaný negativní Skřipec, kterým „poctí“ Obec překladatelů nejhorší literární překlad roku.

Doprovodné akce veletrhu jsou již tradiční. Přehlídka Svět knihy ve filmu se odehraje ve dnech 14.-27. dubna již posedmé a v pražských kinech Ponrepo a Atlas, ve Francouzském institutu a také přímo na Výstavišti nabídne 42 filmových adaptací literárních děl včetně aktuálních novinek.

Divadelní přehlídka Svět knihy na jevišti probíhá již od 1. dubna a do svého závěru 26. téhož měsíce nabídne celkem 19 představení nejen na scénách v Praze (mj. v Divadle Komedie, Na zábradlí či ve Švandově divadle), ale také mimo ni (např. v Liberci, Ústí nad Labem a v brněnském HaDivadle).

Velmi zajímavou součástí Světa knihy pak bude I. bienále Kafka/Borges Praha/Buenos Aires, tedy mezinárodní symposium doprovázené výstavami, filmovými projekcemi, literárními večery a dalšími pořady k poctě dvou velikánů moderní světové literatury. Zvláštním hostem bienále bude manželka Jorge Luise Borgese Maria Kodama.

Novinky a podrobný program veletrhu najdete na www.svetknihy.cz a www.bookworld.cz.