Kniha Skrytá místa světa | foto: Nakladatelství 65. pole

Kde popíjel Al Capone a Grimmové našli inspiraci. Vychází Skrytá místa světa

  • 0
I cestopisný průvodce může mít umělecký rozměr. Zvlášť má-li jeho autor literární talent a dokáže zvolit správného ilustrátora. Jako britská novinářka Sarah Baxterová.

Po publikaci Posvátná místa světa Sarah Baxterové nyní vychází v českém překladu kniha nazvaná Skrytá místa světa. Oproti předchozímu průvodci se ilustrací tentokrát ujala Amy Grimesová, atmosféru a podobu míst, o kterých novinářka píše, však dokázala zachytit se stejnou imaginací a zručností jako Harry a Zanna Goldhawkovi.

„Nejde o zevrubného průvodce, ale o letmé poodhalení několika málo neznámých koutů na světě,“ charakterizuje autorka svou knihu v úvodu. „O některých místech jste zřejmě nikdy neslyšeli, o jiných ano, o některých víte, ale jejich příběhy vlastně neznáte. Cílem je poodhrnout roušku tajemství a tyto příběhy vynést na světlo,“ píše.

Skrytá místa dělí na ta, jež jsou skryta svou polohou a těžko se knim dostává, na ta, jichž si lze těžko všimnout, neboť jsou překryta zelení či zasypána hlínou, a do třetice na taková, jichž si sice nejde nevšimnout, ale jejich význam a historie zůstávají mnohým skryty.

Baxterová čtenáře zavádí do Afriky, Asie, Ameriky i na mořské dno. Vypráví o zapomenutém jazzovém baru Green Mill v Chicagu, kam za prohibice chodíval na koktejl Al Capone a k tomu zpívala Billie Holidayová. Připomíná také, že dnes turisticky exponovaný Spirit Island v Kanadě, který nesmí chybět na Instagramu žádného cestovatele, ještě na začátku 20. století nenavštívil žádný běloch.

Za Jeníčkem a Mařenkou

Českým turistům je ze skrytých míst nejblíže asi německý Schwarzwald. V překladu Černý les, jenž pokrývá oblast jihozápadního Německa, od Karlsruhe po horní Dunaj a od Pforzheimu po Lörrach. Postrachem byl už pro římské vojáky, kteří mu kvůli „temnotě a naprosté neprostupnosti“ přezdívali Černý hvozd. 

Není divu, že se stal inspirací pro mnoho folklorních vyprávění a pohádek. Za námětem sem šli i bratři Grimmové. „Například Jeníček a Mařenka se prý beznadějně ztratili právě uprostřed těchto lesů,“ upozorňuje autorka.

Z tipů na evropské výlety mohou posloužit ještě kapitoly o rakouském Kaisertalu, skrytém kostele v Amsterdamu, horské vesnici Bulnes ve Španělsku nebo Tiberiově vile v Itálii. Kromě zmíněných posvátných míst už v originále Sarah Baxterová vydala i průvodce věnované místům známým z literárních a výtvarných děl. V češtině její knihy vydává 65. pole, tuto nejnovější přeložila Sylva Ficová.