Saša Rašilov při nahrávání audioknihy Petra Šabacha Šakalí léta a jiné povídky

Saša Rašilov při nahrávání audioknihy Petra Šabacha Šakalí léta a jiné povídky | foto: AudioStory

Saša Rašilov se znovu vrátí do Šakalích let

V září se na pultech objeví slavná povídková sbírka Petra Šabacha Jak potopit Austrálii v podobě audioknihy na 2CD. Nahrávka v interpretaci herce Saši Rašilova právě vzniká ve studiu.

Jak potopit Austrálii je Šabachovou literární prvotinou a povídky z této sbírky se staly základem pro slavný filmový muzikál scenáristy Petra Jarchovského, režiséra Jana Hřebejka a písničkáře Ivana Hlase Šakalí léta. V něm si Saša Rašilov zahrál menší zápornou roli.

"Je to pro mne návrat a pokračování cesty, která už mi jednou se Šabachem začala," řekl Rašilov. "Tehdy jsem o Šabachovy povídky nějak zavadil, ale byl pro mne důležitější filmový scénář. Teď jsem si mohl během nahrávání porovnat jeho svět s tím, který potom vznikl na plátně, a je to pro mne zajímavé srovnání."

Nahrávka Šakalích let vzniká v režii Jiřího Seydlera a Saša Rašilov se netají jistými obtížemi: "Práce ve studiu hodně záleží na přípravě, té jsem se musel hodně věnovat, protože Petr Šabach není úplně nejjednodušší autor na čtení."

"Jeho jazyk je nepřetržitý sled vzpomínek, obrazů i asociací, kterými se vypráví nějaký konkrétní příběh. Je to vlastně záznam naprosto autentického mluveného projevu. Orientace v textu nemůže být jen očima a normální logikou, jako když si čteme nějaký příběh, ale musí to být hodně interpretační pojetí, tedy abych jako vypravěč vládl tím příběhem," dodává herec.

Nahrávání audioknihy není v jeho profesním životě debutem. V květnu tohoto roku vyšlo u Supraphonu dvojalbum, na které Saša Rašilov načetl Krátké pohádky pro unavené rodiče Michala Viewegha.

Aktuální audiokniha, kterou v září vydá Popron, ponese název Šakalí léta a jiné povídky. Vznikla výběrem z povídek Jak potopit Austrálii. Kromě filmu Šakalí léta inspirovala tato sbírka Jana Hřebejka i k jeho zatím poslednímu filmu U mě dobrý.