Martin Reiner

Martin Reiner | foto: DALIBOR GLÜCK, MF DNES

Reinerova milionářská okýnka vycházejí knižně

  • 6
Někdejší vydavatel, dnes spisovatel a rentiér Martin Reiner vydává knihu Plachý milionář přichází. Soubor fejetonů vznikl původně pro brněnskou redakci MF DNES. Čtenářská obliba textů, které pravidelně zveřejňuje i portál iDNES.cz, dala vzniknout samostatné publikaci.

Reiner psal pro MF DNES sérii tematicky neomezených fejetonů již od dubna 2006, milionářská okýnka se ke čtenářům dostala o více než rok později. Ústřední postavou krátkých fejetonů se stal nebožák-milionář, který se se svým finančním zázemím snaží protlouct krutým a k němu mnohdy nespravedlivým světem.

Čtenářská odezva na iDNES.cz, který texty postupně převzal, byla strhující. Hned v srpnu se v přehledu měsíční čtenosti v rubrice Názory seřadila čtyři milionářská okýnka na prvních čtyřech místech. Na konci roku jich pak bylo šest v první desítce, včetně vítěze.

Martin Reiner "Když jsem dělal výbor pro knihu, tak jsem nakonec po zralé úvaze prakticky úplně pominul politicky angažované kusy, kterých je ostatně jen pár. Dalo by se říct, že jsem vyslyšel hlas čtenářů a postupně se snažil psát už jenom 'legrační' kousky," popisuje Reiner finální výběr textů.

Spisovatel si při práci natrénoval vlastní postup. "Naučil jsem se psát první verzi v hospodě, z ruky a pěkně svižně. Pak jsem ji při přepisu do počítače a při nezbytném dalším čtení ještě cizeloval, ale pár textů tak sedlo už z té první ruky, že jsem do nich téměř nesahal," tvrdí.

Prozrazuje, že k řadě okýnek dostal tip na námět od svých přátel. "A čím déle ta série trvala, tím častěji jsem se sám ptal, škemral jsem o motiv. Sečteno a podtrženo, spousta radosti a celkově výborná zkušenost," dodává.


Plachý milionář přichází

Okýnko Martina ReineraKniha se bude jmenovat podle úvodního fejetonu Plachý milionář přichází, vyjde 22. dubna 2008. Na 176 stranách naleznete celkem 54 fejetonů a 18 původních ilustrací od Mirka Bartáka. Publikace bude stát 150 Kč.

Doprovodné akce - křty, čtení a autogramiády - budou zveřejněny na autorově oficiální stránce www.martinreiner.cz.