Jaromír 99

Jaromír 99 | foto: SMART

RECENZE: Zpěvák Jaromír 99 vtiskl sám sebe do slov a obrazů

  • 1
Textař, zpěvák a výtvarník Jaromír Švejdík, známý také jako Jaromír 99, vydal knihu Mimosezóna, obsahující výběr z textů, které napsal pro kapely Priessnitz, Umakart, Václava Neckáře a nově také pro Letní kapelu.

Švejdíkovy texty bez problémů obstojí i při pouhém čtení, byť je těžké si odmyslet jeho typický naléhavý zpěv a barvu hlasu. Je to poezie plná hledání i ztrát, obav, strachů, touhy někam se vydat. Zejména v raných textech pro Priessnitz mezi řádky vane chlad, mlha Jaromírova rodného Jesenicka. V pozdějších už reflektuje i pocity ze života v Praze.

Slova doplňují Švejdíkovy obrazy, které mají podobně zasněnou a melancholickou náladu jako jeho verše. Dá se říct, že Jaromír 99 textuje podobným způsobem jako kreslí. Čistě, úsporně, s maximálním citem pro detail dokáže vtáhnout do svého světa.

Mimosezóna

85 %

Jaromír 99

Host Brno 2022, 192 stran

Mimosezónu otevírá předmluva spisovatele Jaroslava Rudiše, s nímž Jaromír Švejdík vytvořil komiksovou trilogii Alois Nebel, podle níž vznikl stejnojmenný film. Skladba Půlnoční, která ho doprovází a díky níž se Václav Neckář dočkal comebacku, v kníže pochopitelně nechybí.

Připomenout si důležité okamžiky Švejdíkova muzikantského i výtvarnického života je pak možné v rozhovoru, který s ním vedl Michal Pařízek.

Dost se o Jaromírovi 99 ale dozvíme i z pozorné četby jeho textů a prohlížení jeho obrazů. Je v nich skrytý jeho pohled na svět, na sebe sama, na život. Hovoří srozumitelným jazykem, bez ozdob a vytáček.