Iva Pekárková

Iva Pekárková | foto: wikipedia

Iva Pekárková: Blog je možnost, jak proniknout do literatury

  • 0
Iva Pekárková právě vydala novou knihu Sloni v soumraku. "Snažila jsem se ji napsat zajímavě a opravdu zhluboka, abych tak řekla," svěřila se čtenářům iDNES.cz v on-line rozhovoru.

Odpovědi najdete zde

Čtenářům odpovídá Iva Pekárková

Sloni v soumraku vyprávějí o nerovném vztahu mladého Senegalce Amadoua a více než padesátileté Angličanky Anne. Inspiraci Iva Pekárková našla v současném fenoménu sexuální turistiky, kdy si starší ženy jezdí "užít" s mladšími partnery právě na africký kontinent, zejména do Gambie.

"Příběh je to sice vymyšlený, ale měl velmi konkrétní předlohu. Nějaký čas poté, co jsem začala řídit taxíka, jsem šla na dvě piva s jedním chlapíkem právě z kmene Fulani a ten mi vypravoval o tom, jak se dostal do Anglie - právě díky své zhruba o 25 let starší manželce," napsala čtenářům iDNES.cz autorka.

O čem jsou Sloni v soumraku

Sexuální turistiku Pekárková z vlastní zkušenosti nezná

Iva Pekárková, přední česká prozaička, publicistka a překladatelka (nar. 1963), během studií přírodních věd v roce 1983 emigrovala, žila převážně ve Spojených státech. Zde vystřídala několik zaměstnání (mj. barmanka, sociální pracovnice, taxikářka), ze kterých posléze načerpala řadu námětů pro svou literární činnost.

Mezi autorčina nejznámější díla patří kniha Péra a perutě, vydaná poprvé ještě v roce 1989 torontským nakladatelstvím manželů Škvoreckých Sixty-eight Publishers a posléze několikrát reeditovaná v Čechách.

Dalšími významnými díly Ivy Pekárkové jsou například román z prostředí newyorských taxikářů Dej mi ty prachy (1996), romány Gang zjizvených (1998) či Můj I.Q. (1999) a osobitý "průvodce" po Spojených státech Šest miliard Amerik (2005).

O svém dobrodružném životě vyprávěla Iva Pekárková Vladimíru Ševelovi v knižním rozhovoru Můj život patří mně. V současnosti žije autorka v jižním Londýně, kde opět taxikaří. Je blogerkou iDNES.cz.

"Myslím, že blogování představuje pro spoustu lidí naprosto úžasnou možnost, jak proniknout do literatury, byť internetové. Je to rychlé, cyberspace snese všechno," napsala v odpovědi na otázku, zda internetovou literaturu nepovažuje za konkurenci.