knihy - literatura (ilustrační foto) | foto: Corbis, Profimedia.cz

Festival spisovatelů připomíná Casanovu

  • 1
Večerem kontroverzního francouzského spisovatele Michela Houellebecqa (čti Uelebek), který bude moderovat Marek Eben, začíná dnes zavedená mezinárodní přehlídka Festival spisovatelů Praha. Letos je zasvěcená známému svůdnikovi Casanovovi.

Festival, který se po ztrátě některých hlavních sponzorů od loňského roku potýkal s finančními problémy, finančně podpořily ministerstvo kultury a pražský magistrát.

Houellebecq (1958), v ústraní žijící spisovatel, na jehož vystoupení bylo v pražském Divadle Minor vyprodáno již před týdnem, se v Praze zdrží pouhý den. V češtině je znám prvotinou z roku 1994 Rozšíření bitevního pole - příběhem třicátníka zhnuseného svým životem, společností i povoláním informatika.

Pro další vydání knihy musel Houellebecq v knize změnit název jednoho kempu, který ho obvinil z nactiutrhání. Houellebecqův večer je předznamenán výrokem legendárního svůdce a umělce Giacoma Casanovy, jemuž je letošní, patnáctý ročník zasvěcen: "Viděl jsem se ve vodě, když bylo moře klidné."

Na tento citát navázal prezident festivalu, americký básník žijící v Praze Michael March. "Přivezli jsme do Prahy spisovatele, aby diskutovali o současnosti, ale také o minulosti - o časech, které nejsou tak klidné," řekl March, který nyní vydal knihu rozhovorů s nejvýraznějšími hosty uplynulých ročníků.

Nepominutelnou osobností letos bude francouzský básník a myslitel, třiaosmdesátiletý Yves Bonnefoy, kterému v češtině v překladu Jiřího Pelána vyšly do jednoho svazku vtělené sbírky O pohybu a nehybnosti Jámy a Psaný kámen.

Španělská próza bude mít v Praze jednoho ze svých nejznámějších zástupců, Juana Marsého (1933), kritika společenských poměrů, který proslul svým románem z roku 1966 Poslední odpoledne s Terezou, známým i v češtině.

Zážitek slibuje i přítomnost Rusa Viktora Jerofejeva, autora románu Dobrý Stalin či do češtiny převedené prózy Ruská krasavice o neřestné Irině stoupající do nejvyšší společnosti.

Festival spisovatelů k diskusím přizval také českého básníka Jiřího Kuběnu a publicistu Antonína J. Liehma. Ten bude moderátorem diskuse na téma Felliniho filmu Casanova z roku 1976, jehož noční projekce bude patřit k festivalovým bonbonkům.

Liehm, tentokrát už jako host, se na pódiu potká i s americkým básníkem a novinářem Edem Sandersem. Společný koncert Sanderse a kapely Plastic People Of The Universe festival ve středu uzavře.