Staroegyptský chrám Abú Simbel

Staroegyptský chrám Abú Simbel | foto: Wikipedia

Egyptolog Miroslav Verner oživil starověké chrámy

  • 0
Nová kniha předního českého egyptologa Miroslava Vernera nese název Chrám světa. Podtitul Svatyně, kulty a mysteria starověkého Egypta napovídá, že tentokrát pojednává zejméně o "věcech mezi nebem a zemí". Autorovo jméno je však zárukou odborného přístupu bez berliček laciných senzací.

V bohatě ilustrované, bezmála šestisetstránkové publikaci se autor zabývá staroegyptskými chrámy ve všech souvislostech, tedy jak jejich stavebním vývojem v různých obdobích, tak jejich významem a životem v nich.

„Tato kniha snad dokáže uspokojit zvědavost čtenářů z řad široké veřejnosti, kteří se o staroegyptské chrámy a náboženské představy zajímají, a návštěvníkům Egypta usnadní orientaci v monumentálních rozvalinách, kterými budou procházet,“ píše autor v úvodu.

Na kletby faraonů nevěřím

Na kletby faraonů nevěřím

Přečtěte si on-line rozhovor s Miroslavem Vernerem

Miroslav Verner stejným dílem vychází z pramenů historických, čili ze zachovaných písemných zpráv, i archeologických. Tedy z výzkumů, při nichž se odkrývají hmotné pozůstatky, ať už movité či nemovité, na kterých se sám po celou svou profesionální dráhu podílí.

Z chrámového komplexu v egyptském Karnaku

Miroslav Verner chrámy čtivým textem a za pomoci fotografií a nákresů (které ale na rozdíl od komerčně laděných v podstatě obrázkových knih na podobná témata nejsou „samonosné“, nýbrž správně plni funkci ilustrace textu) „oživuje“ a známé památky nechává promlouvat jejich obsahem a významem.

Chrám totiž ve starověkém Egyptě byl sice místem konání mnoha často složitých náboženských obřadů a slavností, ale také objektem s rozsáhlým hospodářským zázemím s vlastní administrativou. Ty největší z nich byly navíc významnými mocenskými centry zasahujícími do politického života země.

Egyptolog Miroslav Verner

Právě v komplexním pohledu na chrám jako stavbu, jako místo náboženského života, jako politické centrum, to vše s přesahy a odbočkami (jak Verner přímo některé kapitoly nazývá) k seznámení čtenáře s obecným systémem egyptského náboženství, historie či architektury, je kniha Chrám světa unikátní nejen v domácím, ale i mezinárodním měřítku.

Miroslav Verner: Chrám světa
vyd. Academia, 568 stran