Vidět Prahu jinak. Vyšla kniha odhalující ukryté detaily pražských budov

  • 0
Nakladatelství Argo představilo knihu historika architektury Zdeňka Lukeše a Pavla Hrocha Skrytá krása detailu II, v níž autoři představují díla architektů Richarda Klenky, Jiřího Justicha a Josefa Kovařoviče, a zaměřují se na detaily, které zůstávají náhodným pohledům skryty.

Denně chodíme kolem staveb známých architektů, ale často je vnímáme jen do úrovně očí. Jaké ale může být naše překvapení, když zvedneme zrak i do vyšších pater. Krása detailu, která se skrývá právě tam, nám totiž většinou uniká.

Autoři knihy se zaměřili právě na taková pozoruhodná místa a nám nezbývá než smeknout nad úžasnými detaily, které domy skrývají.

„Jsme obklopeni doslova poklady, na pražských domech jsou krásné věci, ale my o nich nevíme. Když jsem kdysi dělal průzkum pražské architektury, všímal jsem si těch staveb, ale některé detaily jsou tak vysoko, že je člověk nepostřehne. Takže jsme přišli s Pavlem Hrochem s nápadem, že by se z toho mohla stát knižní edice, kde bychom toho viděli víc než z ulice,“ vysvětlil na představení knihy jeden z autorů Zdeněk Lukeš.

Uvedení knihy do světa se zúčastnil i architekt a herec David Vávra, který ke každému z tří architektů, jejichž práce publikace zachycuje, přečetl báseň a autorům pak věnoval kravatu s motivy inspirovanými právě dílem pánů Klenky, Justicha a Kovařoviče.