Autorka Pottera žaluje noviny

  • 27
Britská autorka Joanne K. Rowlingová podala žalobu na americký list New York Daily News, který otiskl podrobnosti o ději a dvě stránky z její knihy Harry Potter a Fénixův řád. Rowlingová žádá odškodnění 100 milionů dolarů. K žalobě se přidal i americký nakladatel Rowlingové Scholastic, jehož prý list připravil na celosvětové reklamní kampani o tři miliony dolarů.

Ve středečním článku nazvaném Hokus pokus! Získali jsme Harryho list NY Daily News rozebírá, jak získal výtisk knihy od majitele obchodu se zdravou výživou v Brooklynu. Ten prý nevěděl, že se opus o bezmála 900 stranách nesmí prodávat do sobotního poledne.

„Nedostal jsem žádné oznámení, že s tím nemůžu vyrukovat před 21. červnem,“ vysvětloval listu třiačtyřicetiletý majitel obchodu, který toto pondělí obdržel zásilku čtyř výtisků zatím posledního pokračování z potterovské série. Rozhodl se, že je vystaví za výlohou.

Netrvalo samozřejmě dlouho a čtyři kusy zmizely; poslední exemplář získal reportér žalovaného listu. „Překvapení lidí bylo neuvěřitelné. Lidi prostě nevěřili, že by knihu mohli dostat v okolí, v obchodě se zdravou výživou.“

Noviny prozradily, že v knize se objeví spousta nových postav a jedna velmi důležitá postava nepřežije. Varovaly také čtenáře: „Pokud se nechcete dozvědět o tom, jak Harry a jeho kamarádi stráví svůj pátý rok v bradavické škole čar a kouzel, přestaňte číst a kupte si knihu v době jejího oficiálního uvedení na trh.“

„Důrazně se bráníme a jsme přesvědčeni, že jsme se ničím neprovinili proti novinářské etice a zákonu,“ řekl mluvčí listu Ken Frydman. K této mrzutosti se přidává i další v Kanadě: dívka Melissa si koupila utajovaný titul v místním obchodním domě Walmart, kde ji prodavači omylem vystavili na pult.

Spisovatelka J. K. Rowlingová

Britští herci Daniel Radcliffe (vlevo) a Emma Watsonová (vpravo) a spisovatelka J. K. Rowlingová na londýnské premiéře filmu Harry Potter a Tajemná komnata, 3. listopadu 2002.