Obal knihy A jako Antarktida / Pohled z druhé strany

Obal knihy A jako Antarktida / Pohled z druhé strany | foto: Labyrint

RECENZE: Dobrá práce! Antarktida baví, učí, zkouší, provokuje i probouzí

  • 0
David Böhm a Jiří Franta, známá umělecká dvojka. Realizují se v živelné kresbě i zábavně podaném konceptuálním umění, opakovaně byli nominováni na Cenu Jindřicha Chalupeckého, za pár týdnů jim startuje velká retrospektiva v pražské Ville Pellé. A k tomu mají každý novou knihu.

Franta komiksového Singla, který se živí ztracenou láskou a fotbalovým chuligánstvím, Böhm titul A jako Antarktida. Obě publikace poslal za čtenářem pražský Labyrint.

Zatímco Frantova kniha je plná pudových halasů, ženských a chlastu, Böhm nachystal svébytnou encyklopedii ticha, knižní procházku po bílém světadílu, který je sice neobydlený, ale důležitější pro globální klima víc, než by si jeden myslel.

Je to chvíli komiks, chvíli deník, chvíli skicák, chvíli svérázná učebnice, chvíli koláž kreseb a fotografií. Přítomnost se střídá s dějinami, Amundsen zdraví tuleně Weddelova, mořské hlubiny fungují jako podvědomí, kde se skrývá to podstatné.

Vzhůru nohama

Že si Böhm rád hraje na téma, víme minimálně od jeho úspěšné Hlavy v hlavě. Ostatně u jejího německého vydavatele Karla Raucha vyšla Antarktida nejdřív, české vydání je druhé v řadě. Pestré, výtvarně atraktivní počtení i pokoukání, kniha na způsob infotainmentu: jednak baví, jednak učí. Věděli jste, že plejtvák obrovský zvládne jedním otevřením tlamy nabrat až čtyřicet tun krilu? Že kra není slaná? Že jižní pól není jeden, ale existují čtyři? A víte, co je to permafrost?

A jako Antarktida / Pohled z druhé strany

90 %

autor: David Böhm

nakladatel: Labyrint

První důraz je obecně poznávací, druhý ekologický – a třetí málem filozofický. Böhm totiž vede knihou jasnou linku: opakovaně čtenáři zdůrazňuje, aby zkoušel vidět jinak. Ostatně podtitul knihy zní Pohled z druhé strany. 

A aby bylo ještě jasněji, stránkování je vzhůru nohama. Kniha chce svého konzumenta vyhnat ze zajetých kolejí, rozbít jeho stereotypní čtení reality. Takže víc než o Antarktidu jde nakonec o čtenáře: Böhm ho zkouší, provokuje, probouzí k aktivitě.

Umění je pro autora způsobem, jak dát druhého do pohybu. A aby měla jeho kniha váhu, bylo nutné ji prožít: na konci roku 2017 si Böhm zajel do Antarktidy na krátký poznávací zájezd. A jako Antarktida je tedy titul, který vyrostl ze života. Je autentický, každé slovo je tady tělem. Dobrá práce!