Karla Tchawou Tchuisseu a Sabina Straková z dua Červená propiska

Karla Tchawou Tchuisseu a Sabina Straková z dua Červená propiska | foto: Červená propiska

Čeština je láska. Červená propiska píše o mateřštině mile a bez násilí

  • 2
Hranolek, nebo hranolka? Frustrovaný, či flustrovaný? Dvěma, dvěmi, či dvouma? Český jazyk jsme se učili všichni, přesto dodnes mnohým zůstávají po letech strávených ve školních lavicích spíše otázky než odpovědi.

Internet v tomto směru mnohé ulehčil, přesto se dají i ty největší záludnosti zapamatovat a procvičit celkem bezbolestně, a dokonce zábavně.

Dokazuje to nová publikace 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny od autorské dvojice známé pod pseudonymem Červená propiska. Sabinu Strakovou a Karlu Tchawou Tchuisseu pojí profese korektorek a hlavně láska k rodnému jazyku, kterému se rozhodly věnovat i ve volném čase. Češtině zasvětily blog, společný instagramový profil i podcast Čeština je láska.

Obal knihy 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny

„Pro spoustu lidí je studium češtiny nutné zlo omezené pouze na školní léta a málokoho napadne po ukončeném studiu znalosti své mateřštiny oprašovat,“ píší v úvodu ke knize. 

„A proto jsme tu my, abychom nejen touto publikací, ale i na sociálních sítích poukázaly zábavnou formou na nejčastější perličky českého jazyka. Snažíme se českou gramatiku, pravopis, ale i literaturu podávat milou a nenásilnou formou,“ uvádí.

Kniha tak funguje zároveň jako zábavná učebnice a pracovní sešit s klíčem i jako přehledný slovník nejčastějších češtinářských perliček s mnoha osobními tipy autorek, jak si jejich správnou podobu nejlépe zapamatovat.

Knihu vydává nakladatelství Universum a autorkou ilustrací je Anna Macková.


Témata: Anna Macková