Lucie, jaro 1990

Lucie, jaro 1990 | foto: Daniel Vojtíšek (archiv Popmusea)

Výstava v Popmuseu připomene rok neomezených možností v české hudbě

  • 3
Co si přivezl Michael Stipe v roce 1990 z Československa? Co zvolal Svatý Vincent Venera strašným hlasem na herce Miloše Kopeckého? Ve kterém klubu se chodilo na záchod na hromadu uhlí? Odpověď na všechny tyto otázky se skrývá na výstavě Devadesátej, kterou připravilo pražské Popmuseum.

Výstava bude otevřena veřejnou vernisáží na domácí půdě Popmusea v Kulturním centru Kaštan v úterý 9. března v 18.30 hodin. V jejím rámci zahraje teplická skupina Aku Aku, která patřila k ozdobám mnoha akcí roku 1990, který výstava připomíná, a která se po třinácti letech vrátila v obdivuhodné formě opět na scénu.

Paul Simon na Staroměstském náměstí v červnu 1990

Rok 1990 byl rokem změn. Rokem neomezených možností. Rokem, kdy se zásadní události děly tak dvakrát za den. Změny, neomezené možnosti i zásadní události hýbaly toho času i českou a slovenskou populární hudbou. Jako houby po dešti vyrůstaly nové gramofirmy, agentury, časopisy i kluby. A právě tento kvas, v historii zdejšího popu ojedinělý, mapuje nejnovější výstava Popmusea.

Rolling Stones na Hradě, srpen 1990

Návštěvníci uslyší Micka Jaggera říkat neodolatelnou dikcí "Kameny se valí do Prahy" a mladičkou Björk "Becherovka, rum, myslivec". Podívají se do Nového horizontu, na Žalák, do punkového klubu Kotelna a s Frankem Zappou na Loretu. S Rolling Stones na Hrad a na Rybárnu a s Třemi sestrami na Kovárnu. S Mňágou a Žďorp do Lumírovy garáže, a s Václavem Havlem do studia Radia Stalin, mýtického předchůdce Radia 1. Vltava zahraje k volbám. Uvidí přímý přenos z jazzového festivalu v hlavním vysílacím čase a další věci, které už dnes znějí jako bájná vyprávění starců, ačkoli od nich uplynulo pouze dvacet let.

Lou Fanánek Hagen v roce 1990 (Tři sestry)

Všechny ty důležité milníky, události dobového významu a více či méně bizarní marginálie roku 1990 najdou pamětníci i ti, co to nezažili, na výstavě, jejíž součástí jsou i dobové audiovizuální záznamy, a to včetně nevídaných rarit pro hodně silné povahy, jak zdůrazňují pořadatelé. Výstava potrvá do června 2010.