Fun Lovin' Criminals

Fun Lovin' Criminals | foto: SONY BMG

Vysmátí kriminálníci: Hlavně bejt v klídku

Fun Lovin' Criminals se evidentně dobře baví. S nepostradatelnou cigaretou v puse si to tentokrát šinou ulicemi New Yourku, kterému věnovali aktuální album Livin' In The City.

Fun Lovin' Criminals jsou zábavnou kapelou. Newyorští drobní živnostníci za hranicí zákona vyměnili v devadesátých letech dráhu velkoměstských chuligánů za kariéru úspěšných muzikantů, kteří ležérně a vždy v naprosté pohodě servírovali směsku rocku, hip hopu a všemožného pouličního muzikálního haraburdí.

Připočtěte si gangsterskou stylizaci á la Coppolův Kmotr či Scorseseho Mafiáni a šibalské úsměvy, které by jim z obličeje nevymazala snad ani smrtka. Prostě sympaťáci každým coulem.

Ve městě se jim podle všeho líbí. V pořadí už šesté album Livin' In The City je plné chlapáckých historek a glos z ulice, to vše podáno pěkně v klídku a nepostradatelnou cigaretou v puse.

Velebený New York čouhá z každé skladby, ať už jako město zaslíbené, či dějiště útoků z 11. září. Nechybí ani explicitní Ballad Of NYC, cosi na způsob loňského alba a stejnojmenné písně To The 5 Boroughs od Beastie Boys.

Hudebně se trio nijak zvlášť nezměnilo, čili očekávajte zábavnou a pestrou směs městského folklóru s rockovou muzikou, kterou sice pánové drží patřičně na uzdě, ale občas i nějaké to takřka hardrockové sólo pustí (viz Is Ya Alright).

Faktem je, že ležérní projev zpěváka Hueyho občas přeroste v nechtěnou karikaturu; jak kdyby herec ze soap opery přehrával Humpreyho Bogarta. Ale to je jen kosmetická vada na kráse.

FUN LOVIN' CRIMINALS - Livin' In The City
Sony BMG, délka CD 44:05
Ukázky: 1. I Love Livin' in the City - 2. Wow It Be - 3. That Ain't Right - 4. The Preacher - 5. Where Do I Begin - 6. Is Ya Alright - 7. Gave Up On God - 8. City Boy - 9. Girl With The Scar - 10. Mi Corazon - 11. Will I Be Ready

Hodnocení iDNES: