Vítězslav Vávra

Vítězslav Vávra | foto: Archiv Věry Špinarové

Zemřel zpívající bubeník Vítězslav Vávra, bylo mu 68 let

  • 120
Zemřel bubeník a zpěvák Vítězslav Vávra. O úmrtí na Instagramu informoval hudebníkův syn Filip. Vávru proslavily mimo jiné hity Citrónová holka, Holky z gymplu, Dívka Gloria a další. Vávra byl exmanželem zpěvačky Věry Špinarové.

„Umřel můj táta, Vítězslav Vávra. Měl nádor na plicích a jeho organismus byl příliš slabej na boj s ním. Bard český muziky, milovník života, patriot. I když se naše cesty před lety rozešly, bude mi chybět,“ napsal Vávrův syn Filip na Instagramu.

Vávra byl populární zejména v 80. letech, kdy nazpíval několik dobových  hitů.

Zprávu o úmrtí hudebníka Vítězslava Vávry oznámil na Instagramu jeho syn Filip (2. července 2021)

Byl často označován přídomkem „zpívající bubeník“, neboť zpíval při hře na bicí. Vydal čtyři dlouhohrající alba – v roce 1981 debutoval deskou Vítězslav Vávra & Maximum Petra Hanniga – a několik singlů, například s písničkani Město jako ponorka, Konec prázdnin, Opuštěná nebo Dneska neříkej mi lásko. Po revoluci mu vyšlo několik CD, povětšinou shrnujících jeho dosavadní kariéru.

Zpěvák Vítězslav Vávra na obálce časopisu Sedmička pionýrů

Počátkem sedmdesátých let působil v amatérské skupině Hills, v roce 1973 byl spoluzakladatelem skupiny Ges, poté hrál ve Faraónu. V roce 1975 se uplatnil ve skupině Maximum Petra Hanniga, kde se prosadil i jako sólový zpěvák. Kromě něj s Hannigem spolupracovala například Lucie Bílá, Petra Černocká a zpěváci Jakub Smolík nebo Stanislav Procházka ml.

Kterou Vávrovu písničku máte nejraději?

celkem hlasů: 2693
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 9. července 2021. Anketa je uzavřena.

V roce 1983 založil vlastní skupinu Monogram, s níž nahrál nejslavnější hity Citrónová holka, Gloria, Holka z heřmánkové návsi.  Od roku 1985 vystupoval společně se svou tehdejší ženou Věrou Špinarovou.

Vávra nazpíval titulní filmovou skladbu komedie Jak svět přichází o básníky, účinkoval v řadě televizních zábavných pořadů. Pokusil se také o vstup do politiky,  v parlamentních volbách v roce 2010 kandidoval za stranu Suverenita – blok Jany Bobošíkové, strana zdravého rozumu.

Napsal také knihu s názvem Jsem pamětník? a když dostával otázku, zda mu není líto, že se neudržel na vrcholu popularity jako Karel Gott či Helena Vondráčková, odpovídal: „Oni už jsou na scéně od poloviny 60. let, byli jedni z prvních a tím pádem se na ně nedá zapomenout. Já jsem si své užil taky.“

,