Rock for People

Rock for People - Hostem skupiny Divokej Bill byla Aneta Langerová. (4. července 2005) | foto: Radek CihlaMF DNES

Úvodu Rock for People vládla Aneta

  • 1
Tisíce hudebních fanoušků se sjely do Českého Brodu na Kolínsku, kde začal hlavní program festivalu Rock for People. Na čtyřech scénách letos vystoupí 120 kapel, zpěváků a dýdžejů.

Pořadatelé těžko odhadovali, kolik lidí se v areálu českobrodského stadionu asi nachází, již v pondělí odpoledne ale proudy návštěvníků zablokovaly příjezdovou cestu k parkovišti.

Úvodní program se nesl převážně v režii domácích souborů. Na vedlejší scéně se vystřídali například Marsyas, Vladimír Mišík s Etc... nebo Krausberry, lákadlem hlavních pódií byli Chinaski nebo Meky Žbirka.

Spolu se svými spoluhráči představil průřez svým repertoárem. Více než dvě dekády starý hit Biely kvet s ním společně zpívali i fanoušci, kteří v době jeho vzniku ještě nebyli na světě.

Další hvězdou byla Aneta Langerová, která se na Rock for People vrátila po roce. Zatímco tehdy vystoupila jako host skupiny Divoký Bill, nyní ovládla scénu za doprovodu vlastní sehrané kapely. Také loňské "superstar" lidé pomohli s refrénem hitů jako Voda živá.

Na tři tisíce nejvěrnějších příznivců přijely na "festival pro lidi" již v neděli, aby se na "večírku pro nedočkavé" naladili na hudební hody. Měli zde například výjimečnou možnost slyšet v živém provedení "hitovou" Stávku dýdžejů, známou z obrazovky televize Nova.

V antisoutěži Hvězdná pěchota, která doprovodila soutěž Česko hledá SuperStar, s ní bodoval její autor Štěpán Turek. Někteří posluchači jej odměnili potleskem, jiní zasypali kelímky od piva.

V úterý na Rock for People vystoupí největší letošní hvězdy - němečtí Die Toten Hosen a americká kapela Garbage. Na čtyřech festivalových scénách se dále představí třeba domácí Plexis, Tři sestry, Gulo Čar, Divokej Bill nebo Moimir Papalescu & The Nihilists.

Garbage šéfuje bubeník Butch Vig, který se prosadil jako producent slavného alba Nevermind legendární kapely Nirvana. Součástí "rukopisu" Garbage jsou i vokály zpěvačky Shirley Mansonové; ústřední dvojici doprovázejí kytaristé a klávesisté Steve Marker a Duke Erikson.

,