The Young Gods (Franz Treichler) - Praha, Palác Akropolis, 27. 4. 2007 | foto: Petr Topič, iDNES.cz

The Young Gods natřikrát nadchli Prahu

Hned tři nadšeně přijatá vystoupení odehráli v pátek a v sobotu v pražském Paláci Akropolis švýcarští elektronici The Young Gods.

V pátek a v sobotu večer vystoupili The Young Gods se svým standardním programem, v němž v současné době na probíhající evropské šňůře propagují své nové album Super Ready/Fragmenté.

Album je do jisté míry návratem ke zvuku kapely z první poloviny 90. let, kdy The Young Gods postavili svůj projev na hutném, místy až punkovém zvuku nasamplovaných kytarových partů, které spolu s živými bicími tvoří velmi třaskavou směs.

Hlavní tváří kapely je zpěvák Franz Treichler, jehož až zaříkávačský a velmi expresivní zpěv a pódiový projev vůbec na sebe soustřeďuje veškerou pozornost. Velmi působivá je i směs angličtiny a francouzštiny, kterou používá v textech.

Pro koncerty The Young Gods je příznačná i velká pódiová show, kterou zajišťuje s hudbou kongeniální hra světel a stroboskopů.

V sobotu odpoledne na zvláštním představení Amazonia Ambient Project se členové The Young Gods převtělili ve zvukové kouzelníky, pracující s nasamplovanými živými zvuky deštných pralesů. Tvořili podklad vystoupení kanadského antropologa Jeremyho Narbyho, zabývajícího se šamanismem a indiánskými kulturami Amazonie.

The Young Gods existují už od osmdesátých let. Byli jednou z prvních zvukově aktuálních kapel, které v roce 1990 hrály v uvolněném prostředí Československa. I z  toho vyplývá široké posluchačské zázemí, které u nás dodnes mají.

Páteční koncert byl vyprodán během několika dní, sobotní byl proto přidán mimo původní plán turné. I na něm hráli The Young Gods pro zcela plný sál.