Street Parade

Street Parade - Čtrnáctý ročník curyšské Street Parade (13. srpna 2005) | foto: Reuters

Taneční party v Curychu přilákala milion lidí

  • 1
Dunivé basy, dýdžejové, špunty v uších i zmatené labutě. Pro mnohé obyvatele Curychu důvod odjet na víkend do hor. Pro další tisíce naopak den, kdy chtějí být na Limmatu, promenádě podél curyšského jezera.

Ta se v sobotu již po čtrnácté stala dějištěm Street Parade, technoparty pod širým nebem.

Bankovní Mekka se proměnila v tančící masu. Curych vibroval a sochy medvědů, které zdobí ulice, byly preventivně uklizeny, stejně jako šperky z výloh. "Dnes je zítra" – bylo motto letošní party.

Již od sobotního rána se ulice plnily davy převážně mladých lidí, které se po poledne rozrostly v pestrobarevné mraveniště. Kovbojské klobouky již vyšly z módy, letos frčely dlouhé květinové věnce a la Havaj. Nejdůležitější "kus" však zůstává – je jím odhalené tělo, ačkoli úplná nahota sem nepatří.

Dějiny curyšské přehlídky se začaly psát v roce 1992, kdy se fanoušci techna poprvé sešli. Premiéra nedopadla nejlépe, šesti ze sedmi alegorických vozů selhala aparatura, a když se technaři vraceli k nádraží, pustili se do nich účastníci jiné demonstrace, která na rozdíl od party nebyla povolena.

Melu rozehnala až policie. Další ročníky však již byly povedenější a počet fanoušků techna se v posledních letech přiblížil milionu. Nejvíce, na tři sta tisíc, jich letos tradičně přijelo z Německa. Švýcarské železnice vypravily 130 mimořádných vlaků. Kromě němčiny je slyšet italštinu, holandštinu či angličtinu.

V sobotním odpoledni slunečná obloha vystřídala mračna a náměstí a mosty praskají ve švech, hlavně ten pro náklaďáky. Tančí na něm tisíce technařů, ale především jím projíždí dvaatřicet těžkých "Lovemobile", což jsou alegorické vozy ze Švýcarska, Německa, Británie a Španělska. Komu je horko, osvěží se skokem z mostu do jezera, jehož hladinu tu a tam zčeří člun policejní hlídky.

Akce byla perfektně organizována, přerostla už i přes hlavu své "matce", berlínské Love Parade, založené v roce 1989, která má druhým rokem pauzu. Také Love Parade však má své dítko – v izraelském Tel Avivu.

"Nejsem veřejná toaleta," říká nápis na dveřích domu v jednom z podloubí. O tanečníky bylo i v tomto směru postaráno. Polokryté pisoáry na ulici připomínaly telefonní budky.

O pití, alkohol nevyjímaje (pivo povolili teprve loni), není nouze, což lze říct také o bohaté nabídce jídel, z nichž převažují dobrůtky asijské a indické kuchyně či hromady ovoce.

Po půlnoci, kdy skončila oficiální party, se tanečníci vydali na další menší diskotéky s "dýdžeji" jako Mr. Mike, Mas Ricardo či hvězdou DJ Tatana. Slavilo se i v nové hale Energy, již minulý pátek slavnostně otevřel vzácný host, tibetský dalajlama.

Ten zůstal stranou technomumraje a na víkend odjel rozjímat do ticha kláštera Rikon.
Včerejšek pak byl dnem úklidu přes 50 tun odpadků.

I to patří k největší technoparty světa za 1,2 milionu franků, na které 871 dýdžejů roztančilo milion lidí a jež přinesla městu zisk asi 150 milionů franků (necelé tři miliardy korun).