Live 8 - Madonna

Live 8 - Madonna - Zpěvačka Madonna - Live 8 v Londýně. (2. července 2005) | foto: Reuters

Svět pomohl koncerty hladovějícím v Africe

  • 372
Statisíce lidí navštívily ve světě koncerty hudebních hvězd, které měly poukázat na úděl chudých v rozvojových zemích. Série nazvaná Live 8 se uzavře ve středu koncertem ve skotském Edinburghu, u nějž téhož dne začnou šéfové zemí G8 jednat i o pomoci Africe.

Koncertní šňůra začala v sobotu ráno v Tokiu a postupně pokračovala v Johannesburgu, Berlíně, Římě, Londýně, ve Versailles u Paříže a v Moskvě.

Poslední vystoupení odstartovala večer v americké Filadelfii a v kanadském Barrie nedaleko Toronta.

Hlavní hvězdou tokijského koncertu byla islandská zpěvačka Björk, k níž se připojili i britští rockeři McFly či americká postgrungová kapela Good Charlotte. Koncert zde ale příliš rozruchu nevyvolal, v poloprázdné koncertní aréně bylo asi 10 000 lidí.

Po poledni zahájil jediný koncert na africkém kontinentně v jihoafrickém Johannesburgu zambijský zpěvák Lindiwe před asi 2000 diváky. Ani zde se co do návštěvnosti nesplnila očekávání organizátorů.

Krátce po druhé hodině vystoupila kapela Die Toten Hosen na koncertě v Berlíně, kterému přihlíželo nejméně 100 000 lidí.

O necelou hodinu později začal koncert v Římě, kde na úvod několik tisíc diváků bouřlivým potleskem přivítalo na scéně Circo Massimo italského zpěváka Franceska di Gregoriho.

Největším magnetem Londýn
Největším magnetem Live 8 se stal londýnský Hyde Park. Zde kolem třetí hodiny megakoncert před 150 000 posluchačů zahájili zpěváci Paul McCartney a Bono ze skupiny U2

Zazpívali slavnou písničku Beatles Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band. "Vítejte na největší rockové show v historii světa," uvedl jeden z konferenciérů.

Na programu londýnského koncertu je výběr od Paula McCartneyho, U2 a Stinga přes Madonnu, Dido, R.E.M. či rappera Snoop Dogga po Pink Floyd, k nimž se poprvé po 24 letech vrátil Roger Waters.

Geldof naléhá na politiky
Koncerty Live 8 zorganizoval irský rocker a někdejší zpěvák skupiny Boomtown Rats Bob Geldof, jenž byl inspirátorem dosud nejznámějšího charitativního koncertu Live Aid. Rockové hvězdy při něm v roce 1985 vystupovaly na pomoc hladomorem postižené Etiopii a získaly 110 milionů liber.

Geldof v sobotu naléhal na vůdčí politiky skupiny G8, aby nezklamali svět a dali dohromady 25 miliard dolarů nové pomoci Africe. V otevřeném dopise odmítl polovičatá opatření nebo politiku "jako obvykle" a požadoval "historický obrat" ve způsobu řešení chudoby.

Koncerty se přenášely nejen v televizi a rozhlasu, ale také přes internet. Přístup k nim mělo mít potenciálně 85 procent obyvatel planety, tedy asi 5,5 miliardy lidí ve 140 zemích. V ČR sérii vysílal druhý program České televize.

Další informace a podrobné rozpisy programu najdete na webové stránce www.live8live.com

,