Judas Priest

Judas Priest - Kapela Judas Priest s frontmanem Robem Halfordem (uprostřed) | foto: Sony BMG

Staronoví Judas Priest potěší nostalgiky

Dlouholeté spekulace o návratu trucujícího ikonického zpěváka Roba Halforda na "domovskou scénu", tedy k mateřské heavymetalové legendě Judas Priest, se loni konečně dočkaly oficiálního potvrzení. Comeback nyní stvrdilo vydání alba Angel Of Retribution.

Metalovými fanoušky netrpělivě očekávaná deska byla víceméně připravena již na vánoční trh. Nakonec se ale datum vydání posouvalo až k přelomu letošní zimy a jara.  

Spekulovalo se, zda znovu sloučená sestava naváže na nit přetrženou po agresivním,  velmi ceněném albu Painkiller, zda se pokusí pokračovat směrem nastoleným s náhradním zpěvákem Timem "Ripperem" Owensem, nebo zda se naopak obrátí více do minulosti a nabídne esenci všeho "klasického", co v průběhu let definovalo značku Judas Priest.

Nakonec došlo na poslední zmíněnou variantu, dá se tedy říct, že kapela víceméně vsadila na jistotu. Podpořena silou současného zvuku vytahuje modely a tváře důvěrně známé a věrný fanoušek v nadšení podupává.

Judas Priest evidentně chtějí albem Angel Of Retribution zrekapitulovat vše podstatné (zatěžkaný metal s epickými melodiemi se střídá s rytmicky hybnými "rock´n´rollovějšími" vypalovačkami) a pádně dát najevo, že jsou zpět.

Úvodní Judas Rising surově zařezává, singlová Revolution typicky "pohalfordovsku" čiší dutým sarkasmem, základnu desky tvoří spolehlivé riffojízdy typu Hellrider a vše korunuje záverečná více než desetiminutová balada Lochness. Jen se zdá, že v některých fázích skupina snad až příliš spoléhá na jistotu středních temp.

Třeba ve srovnání se souputníky Iron Maiden, kteří před pár lety prošli totožným scénářem (návrat dlouho odloučeného zpěváka Bruce Dickinsona) a jakoby organicky navázali na přerušenou kariéru dalšími kontinuálně navazujícími alby, Judas Priest na comebackové kolekci vsadili spíše na revival sebe sama.   

O to lépe však mohou nové skladby fungovat na koncertech vedle neopomenutelných kousků ze zlatého fondu. Přesvědčit se můžeme již 7. dubna, kdy Judas Priest vystoupí v brněnské hale Rondo.

JUDAS PRIEST - Angel Of Retribution
Vydala firma Sony BMG, délka CD 52:46