Maurizio Pollini

Maurizio Pollini | foto: Pražské jaro

Slavný Pollini na Pražském jaru? Znovu se jedná

Jednou z ozdob volného klavírního cyklu letošního Pražského jara mělo být sólové vystoupení Maurizia Polliniho. Jenže koncert italského mistra je ve hvězdách.

„Přestali jsme prodávat na tento koncert vstupenky. Vedení festivalu nyní jedná s Polliniho manažery, zda se koncert uskuteční, nebo ne,“ uvedla mluvčí Pražského jara Alena Svobodová.

Maurizio Pollini (1942) nedávno dostal cenu Grammy v kategorii nejlepší instrumentální sólový výkon bez orchestru za nahrávku Chopinových klavírních nokturn, vydanou prestižním labelem Deutsche Grammophon.

Pollini je rodákem z Milana, kde se věnoval studiu klavíru nejprve soukromě, poté na milánské konzervatoři. Zvítězil v Mezinárodní Chopinově soutěži ve Varšavě v roce 1960, poté se stal žákem slavného Artura Benedettiho Michelangeliho.

Od poloviny 60. let jezdil se svými recitály a spolupracoval s orchestry po celé Evropě, v roce 1968 debutoval ve Spojených státech, o šest let později v Japonsku.

Pollini je považován především za specialistu na Beethovena, Schuberta, Chopina, Schumanna, výborně ale interpretuje i moderní skladatele typu Pierra Bouleze či Karlheinze Stockhausena. Věnuje se i dirigování, často i „postaru“, přímo od klavíru.

Maurizio Pollini je jednou z hlavních hvězd katalogu vydavatelství Deutsche Grammophon. Poprvé pro něj nahrával Stravinského a Prokofjeva v roce 1971. Natočil dále například Bachův Dobře temperovaný klavír či komplet Beethovenových klavírních koncertů - ten s Vídeňskými filharmoniky pod vedením Claudia Abbada.

Roku 2002 vydala firma Deutsche Grammophon ke klavíristovým šedesátinám reprezentativní sadu třinácti CD jeho nahrávek.