Satirik Markovič se vrací do rozhlasu

Populární slovenský satirik Milan Markovič, jehož humoristické televizní pořady mohli v minulých letech sledovat také čeští diváci, v bratislavském rádiu Twist poprvé uváděl svůj nový rozhlasový program Milánium. "Záběr tohoto pořadu by měl být mnohem širší, než na co byli zvyklí televizní diváci," řekl.
Hlavním tematickým těžištěm každého sobotního Milánia bude určité slovo, kolem kterého se rozvine zhruba devadesátiminutové povídání s hosty, kteří by s aktivní politikou neměli mít mnoho společného.

Sobotní premiéra se točila kolem křestního jména Milan. Dva hosté, příznačně oba nositelé tohoto jména, rektor bratislavské Vysoké školy múzických umění Milan Čorba a katolický kněz Milan Kováč se spolu s Markovičem s nadsázkou bavili o možných původech tohoto slova. Podobnou "náladu" by měly mít také další části pořadu.

"Příště to bude zase slovo 'vzduch'," prozradil téma příštího rozhovoru, který budou podobně doplňovat písničky a telefonické vstupy známých osobností a posluchačů.

Satirik připouští, že současná slovenská politická scéna již tolik nevybízí k žertovným a zároveň peprným komentářům jako za vlády předchozího premiéra Vladimíra Mečiara. Jak ale dodal, "lákavé" zůstávají i peripetie na nynější slovenské politické scéně.

Už se neobává, že by se mohla opakovat situace z poloviny devadesátých let, kdy se Mečiarovi podařilo splnit slib a vytlačit ho ze slovenské veřejnoprávní televize STV. Markovičova značná oblíbenost se tím tehdy sice nezmenšila, musel však poté několik let "dojíždět" za prací do České televize.

Události v české politice již Markovič nesleduje tak podrobně jako v dobách vysílání svého pořadu "Na šikmé ploše", ale snaží si udržovat aspoň základní přehled. Domnívá se, že největším terčem pro české satiriky je "podvod na voličích s názvem opoziční smlouva".

Milan Markovič