Roger Daltrey z The Who na festivalu Desert Trip v roce 2016

Roger Daltrey z The Who na festivalu Desert Trip v roce 2016 | foto: Reuters

RECENZE: Roger Daltrey si dělá radost, budou ji mít i posluchači

  • 2
Zpěvák legendární britské kapely The Who Roger Daltrey vydal sólové album As Long as I Have You, první po šestadvaceti letech. Je to sbírka mnohdy zapadlých písní, které příjemným způsobem probouzí k opětovnému životu v novém tisíciletí.

Není to deska The Who, ale klidně by mohla být – vždyť ve většině skladeb hraje na kytaru Pete Townsend. A to je dobře nejen proto, že o jeho zručnosti netřeba pochybovat. Navíc to byl právě zpěvákův letitý parťák, kdo Daltreyho po poslechu prvních mixů přesvědčil, aby album dokončil.

As Long as I Have You

75 %

Autor: Roger Daltrey

Kromě dvou písní, u nichž je Daltrey uveden jako spoluautor, tu vedle sebe poskládal především skladby, které jej provázely a ovlivňovaly během života. Ze známějších jmen se tu objevuje Stevie Wonder s původně funkovou písní You Haven’t Done Nothing, kterou Daltrey zatížil rockovými prvky. Od Nicka Cavea si vzal baladu Into My Arms a Stephen Stills ze superskupiny Crosby, Stills & Nash přispěl kouskem How Far, klasickou rockovou peckou ze 70. let, kde zpěvákův hlas dobře vynikne.

Titulní skladba je zvolená velmi příhodně, protože vyšla v roce 1964, kdy se z Daltreyho a Townsendovy kapely stali The Who a odstartovala jejich cesta na vrchol.

Asi nejlepší položkou je silně protiválečná Get On Out of the Rain, která vyšla pod názvem Come In Out of the Rain na albu Osmium kapely Parliament v roce 1970. Naléhavá a hudebně zdařilá skladba je v Daltreyho podání vyloženou lahůdkou. Je mimochodem zajímavé, jak moc výsostný rocker čerpá z funkové hudby.

Roger Daltrey si na stará kolena dělá radost a naštěstí jí dost přenáší i na posluchače. Deska As Long as I Have You nebude lámat žebříčky, ale je dobrou ukázkou toho, jak si i v závěru kariéry udržet vysokou úroveň.

Roger Daltrey - Get On Out of the Rain: