Smrt v koupelně. Zemřel rapper Coolio, za hit Gangsta’s Paradise dostal Grammy

  • 67
Ve věku 59 let zemřel ve středu v Los Angeles americký rapper Coolio. Proslul hitem Gangsta’s Paradise, za který získal i prestižní hudební cenu Grammy.

Rapper byl nalezen bezvládný na podlaze koupelny svého přítele. Příčiny úmrtí se vyšetřují, podle manažera Jareze Poseyho mohlo jít o infarkt.

„Je to smutná zpráva. Zblízka jsem sledoval, jak to dotáhl na špičku. Odpočívej v pokoji,“ rozloučil se na Twitteru s kolegou další světoznámý rapper Ice Cube.

Vzkaz „RIP Coolio“ a společnou fotografii zveřejnil také muzikant „Weird Al“ Yankovic, který zparodoval Cooliův největší hit v písni Amish Paradise. Rapperovi se to zprvu nelíbilo, ale nakonec se usmířili.

Coolio, vlastním jménem Artis Leon Ivey junior, se narodil roku 1963 a v 90. letech se stal jednou z největších osobností hiphopové scény.

V roce 1996 navštívil Coolio Českou republiku. Vrátit se měl příští rok, protože s ním počítali na postu jedné z hlavních hvězd organizátoři úspěšného tuzemského retro festivalu 90s Explosion.

Singl Gangsta’s Paradise, který zazněl ve filmu Nebezpečné myšlenky, je z roku 1995. Tehdy byl Coolio na vrcholu své popularity. V té době na americké rapové scéně probíhaly v USA ostré střety mezi západní a východní scénou, které přinesly smrt umělců jako Tupac Shakur a The Notorious B.I.G.

Coolio dokázal stát mimo tento střet. „Rád bych přijal tuto cenu jménem celého hiphopového národa, Západního pobřeží, Východního pobřeží i celého světa. Společně uspějeme, rozděleni padneme,“ řekl při přebírání Grammy za svůj největší hit.

Píseň Gangsta’s Paradise vydržela v čele žebříčku Billboard Hot 100 po tři týdny. Použila sampl ze skladby Pastime Paradise, kterou Stevie Wonder vydal v roce 1976.

Skladba bodovala nejen ve Spojených státech, ale také v Evropě či Austrálii. Videoklip měl na tehdy populární MTV nejvyšší rotace.

Svůj první single Watcha Gonna Do? nahrál Coolio v roce 1987. O čtyři roky později se přidal ke skupině WC and the Maad Circle.

„Začal jsem rapovat v patnácti a v osmnácti už jsem věděl, že přesně tohle chci dělat,“ říkával v rozhovorech. Než dokázal prorazit v rapu, pracoval mimo jiné jako dobrovolný hasič nebo ochranka na letišti v Los Angeles.

První sólové album vydal v roce 1994 pod názvem It Takes a Thief. Skladba Fantastic Voyage uspěla na MTV a dostala se na třetí místo v hitparádě Billboard Hot 100. Album sklidilo úspěch a podle kritiků přineslo do jinak typicky násilně orientované rapové scény humornější a odlehčenější perspektivu.

Jeho třetí album My Soul vyšlo roku 1997 a obsahovalo hit C U When U Get There. Stejného úspěchu jako předchozí dvě však nedosáhlo. Nahrávací studio s ním posléze rozvázalo spolupráci. V průběhu dalších let vydal ještě šest alb, žádné se však vysoko v hitparádách neumístilo.

S manželkou Josefou Salinasovou, s níž byl ženatý v letech 1996 až 2000, měl čtyři děti. V době své největší rapové slávy se snažil prosadit jako kuchař a vydal sérii kuchařek s názvem Cookin’ with Coolio (Vaříme s Cooliem).

Po přelomu milénia se začal objevovat v nejrůznějších reality show. V roce 2004 účinkoval v německém pořadu Comeback – Die große Chance (Návrat – Velká šance), který se věnoval celebritám pokoušejícím se o návrat na výsluní. V roce 2010 se pak objevil v show Big Brother a v roce 2013 ve Výměně manželek.

,