Rachid Taha na festivalu v Trutnově 2013 | foto: Martin Veselý, MAFRA

Zemřel hudebník Rachid Taha, jenž spojoval arabskou muziku s rockem

  • 1
V Paříži zemřel alžírský zpěvák Rachid Taha, bylo mu 59 let. Podle hudebníkova vydavatelství Taha podlehl srdečnímu záchvatu ve svém domě na předměstí francouzské metropole. O víkendu měl natáčet video pro nový singl.

Kromě toho by se Rachid Taha příští týden dožil šedesátky. Narodil se v roce 1958 v Alžírsku, ale ještě jako dítě se s rodiči přestěhoval do Francie.

V osmdesátých letech působil jako člen kapely Carte de Séjour, která vyvolala rozruch, když vydala rockový cover sentimentální skladby Douce France, tedy Sladká Francie od písničkáře Charlese Treneta.

Debutovou desku Barbes vydal Taha v roce 1990, následovalo osm dalších. K žánrům, které Tahu ovlivnily, patří rock, elektronika, punk nebo typ alžírského folku rai. Sám potom zaujal především neotřelým mixem arabské a rockové hudby a vymezoval se proti antiarabským předsudkům ve své adoptivní domovině, třeba i tak, že jednu dobu provokativně nosil modré kontaktní čočky.

Na desce Tékitoi z roku 2004 vydal mimo jiné coververzi písně Rock the Casbah od skupiny The Clash pod názvem Rock El Casbah.

Podle agentury AP Taha nedávno dokončil nové album, které zřejmě vyjde posmrtně. O následujícím víkendu měl v plánu natáčet klip k prvnímu singlu z desky nazvanému Je suis Africain (Jsem Afričan).

Rachid Taha několikrát vystupoval také v Česku. Opakovaně se vracel například na festival v Trutnově.