The Chancers - Pražská 2tone kapela The Chancers | foto: www.chancers.cz

Pryč od stáda, vyzývají The Chancers

Se singlem Away From The Flock (Pryč od stáda), předzvěstí nového alba, přišla pražská kapela The Chancers, která patří k nadějném tuzemskému hudebnímu exportu.

Název nové písně odkazuje na dílo provokativního britského výtvarníka Damiena Hirsta, expozici ovce zalité ve formaldehydu.

"Jde o moje pocity ze života v téhle době. Hlavní inspirací je moderní umění a další produkty kulturního průmyslu, od pobuřující expozice až po porno. Víc ať si najde každý v textu sám," říká zpěvák Simon Ruffskank.

Kapela nyní obráží letní festivaly. Absolvovala také miniturné pěti koncertů ve Velké Británii, kde už několikrát hrála, stejně jako v dalších evropských zemích (Německo, Francie, Švýcarsko, Chorvatsko, Rakousko, Maďarsko).

Právě Británii kapela věnovala "béčkovou" stranu CD singlu, skladbu Speedbomb (From Chorlton). "Chorlton je čtvrť v Manchesteru. A co je speedbomb, ať si každý zjistí," usmívá se tenorsaxofonista Honza Vedral.

The Chancers, kteří vznikli v létě 1998, původně hráli ska. Nyní už to je spíš 2tone - mix různých žánrů, v němž ovšem ska hraje pořád důležitou roli. Nová skladba je podle kapely netypická, jak textově, tak hudebně.

Na zvukovou podobu dvou novou písní totiž dbal český elektronický producent Ecson Waldes, oceněný v roce 2003 Andělem v žánrové kategorii Dance & hip-hop.

"Je to neobvyklé spojení, ale chtěli jsme, jako ostatně na každé nahrávce, experimentovat. Songy zní úplně jinak, než co jsme kdy natočili. Flock je takovej melancholickej popík, Speedbomb zase temná jízda," podotýká Simon.

Nový singl vychází v limitované číslované edici. K dostání je za symbolickou cenu na koncertech či přes web kapely. Oficiálně bude pokřtěn v pátek 22. července v pražském klubu 007 na Strahově.

Away From The Flock také předznamenává novou desku The Chancers, již třetí v pořadí. Kapela debutovala v roce 2001 počinem Rudeboy Polka, předloni se objevilo album Friendly Fire, které sklidilo pochvalné kritiky a písně z ní vyšly i na mezinárodních kompilacích.