Daniel Landa - koncert Bouře, T-Mobile Arena Praha (7. listopadu 2005) | foto: David Port, MF DNES

Pražskými halami duněli Dylan a Landa

  • 59
Dva velké, ale zcela odlišné koncerty zažila Praha. Zatímco fandové Boba Dylana se vypravili do Sazka Areny, ctitelé Daniela Landy zaplnili vyprodanou T-Mobile Arenu na Výstavišti.

Snímky z koncertu Daniela Landy najdete ve fotogalerii, při vystoupení Boba Dylana nebylo dovoleno fotografovat.

Legendární zpěvák Bob Dylan  s kapelou přišel na pódium krátce po osmé a písní Maggie's Farm zahájil koncert před publikem, které zaplnilo halu asi ze dvou třetin. Mnozí se nedostali kvůli kontrolám u detektorů včas dovnitř.

Stejně jako při předloňském pražském koncertu se Dylan postavil ke klávesám, obklopený kapelou se dvěma kytarami, hráčem na housle a klasickou rockovou rytmikou.

V tmavém obleku a s černým kloboukem připomínal Dylan spíše pastora, soustředěně sledovaného muzikantskémi ovečkami. A spokojené publikum hltalo každé gesto této charizmatické osobnosti.

Vše bylo podřízeno hudbě, pódium s červenými závěsy osvětlovaly čtyři jednoduché reflektory na stojanech. Dylan, který si zahrál sólo i na foukací harmoniku, navodil velmi domáckou atmosféru přirozeného muzicírování.

Kapela zněla místy velmi zemitě a například v klasické skladbě Highway 61 Revisited smažila dunivý rock. Došlo i na Dylanovo sólo na klávesy. Jindy byla znát Dylanova inspirace blues či americkou lidovkou, třeba v písni Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again.

Když ve tři čtvrtě na deset dohrál Dylan rockovou píseň Summer Days a rozloučil se, publikum  ho nechtělo pustit. Jako přídavek zvolil legendární songy Don't Think Twice, It's All Right a All Along The Watchtower.

Landa vyvolává Bouři 2005
Z Ostravy, kde Daniel Landa vyprodal ČEZ Arénu, se jeho pódiová Bouře 2005 přenesla včera do metropole. Čekala ho zcela zaplněná T-Mobile Arena. Na její pódium vstoupil krátce po čtvrt na devět a bez velkých gest zahájil hitem Motýlek, jehož refrén "v tom pajzlu jsme v hajzlu" s ním řvaly tisíce hrdel.

"Tak aby bylo jasno, byl jsem skinhead, teď už nejsem skinhead," prohlásil  Landa po úvodní skladbě. A pokračoval tím, že odsuzuje extremisty, jako například neonacisty a komunisty.

Vlnící se či poskakující fanoušci znali všechny písně a zpívali je s Landou včetně třeba Protestsongu či Bílé hory z nejnovější desky Neofolk. "Nejsem fašista ani rasista, kdo tvrdí opak, ten lže," prohlásil zpěvák po Bílé hoře.

Na prosté scéně hořely dva ohně a Landu doprovázeli vokalisté, kteří společně s patnáctitisícovým davem dodávali písním na sytosti, stejně jako cello, kontrabas a několik houslí. Landova Bouře nabídla více než dvacet skladeb zahrnujících jak průřez zpěvákovou tvorbou, tak ukázky z jeho druhého muzikálu Tajemství. - ukázky z CD Tajemství najdete ZDE

Koncert Landa prokládal proklamacemi. Vyjádřil se například k nynější situaci v Francii. Současné evropské pojetí multikulturní společnosti přirovnal k rasismu a vyzval ke vzájemnému dialogu. A lidi prosil, aby šli k volbám.

"Hr na ně," nechal řvát Landa dav jako vzkaz politikům, aby naslouchali hlasu lidu. "V jednotě je síla," křičel sám z pódia. Rozburácenou halou pak zněl husitský chorál Kdož jsú boží bojovníci.