Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu

Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu | foto: Bayerischer Rundfunk

Pražské jaro ozdobí mnichovský orchestr spojený se jménem Rafaela Kubelíka

  • 0
Jedno z nejlepších světových hudebních těles – Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu z Mnichova, v jehož čele stál 18 sezon Rafael Kubelík, přednese v neděli 23. května v Obecním domě v rámci Pražského jara slavná díla Franze Schuberta a Gustava Mahlera.

Orchestr bude řídit třiaosmdesátiletý švédsko-americký dirigent Herbert Blomstedt. Společně provedou Schubertovu "Velkou" symfonii C dur a společně s německým barytonistou Matthiasem Goernem vokální cyklus Písně o mrtvých dětech Gustava Mahlera.

Herbert Blomstedt

Herbert BlomstedtNarodil se v roce 1927 v USA, po dvou letech rodina přesídlila do země svého původu, Švédska. Hudbu studoval ve Stockholmu, Uppsale a Darmstadtu. Mezi jeho učitele v dalších letech patřil mj. Leonard Bernstein. Je považován především za specialistu na německou a rakouskou hudbu (Beethoven, Schubert, Strauss, Mahler), přirozeně je mu blízká i hudba severská (Grieg, Sibelius). Na postu šéfdirigenta prošel několika skandinávskými orchestry, v letech 1975-1985 byl šéfem Dresden Staatskapelle, se kterým pořídil řadu vysoce ceněných nahrávek, mj. komplety Beethovenových a Schubertových symfonií. Následujících deset let stál v čele americké San Francisco Symophony, se kterou získal řadu cen včetně dvou Grammy.V dalších letech stál kromě jiných v čele slavného orchestru lipského Gewandhausu.

Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu je společně s Mnichovskou filharmonií a Bavorským státním orchestrem jedním ze tří nejvýznamnějších hudebních těles bavorské metropole a patří k vůbec nejuznávanějším orchestrům evropského kontinentu.

To uznávají nejen posluchači, ale i odborná veřejnost. Orchestr byl vyhlášen šestým nejlepším orchestrem Evropy podle francouzského časopisu Le Monde de la Musique a v žebříčku nejprestižnějšího oborového magazínu, britského The Gramophone, obsadil stejnou příčku mezi nejlepšími orchestry celého světa.

Rafael KubelíkSymfonický orchestr Bavorského rozhlasu byl založen v roce 1949, jeho prvním dirigentem byl Eugen Jochum. Jeho nástupcem byl, což je pro českého posluchače zvláště významné, náš patrně nejslavnější dirigent 20. století Rafael Kubelík, který byl šéfdirigentem v době svého exilu v letech 1961 - 1979.

I mladší historie orchestru je spojena s velkými jmény dirigentského světa, Sirem Colinem Davisem a Lorinem Maazelem. Od roku 2003 do současnosti je šéfem lotyšský dirigent Mariss Jansons.

Pod jeho vedením také orchestr získal v roce 2006 za nahrávku Šostakovičovy 13. symfonie cenu Grammy.