Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

GLOSÁŘ: Syrové Moře a vídeňský Dvořák. Konečně „normální“ Pražské jaro

  16:20
Pražské jaro skončilo koncertem Vídeňských filharmoniků, ale ještě před nimi se během posledního týdne událo leccos zajímavého. Třeba tříhodinové sólo pro jediné cello, nebo hudba 19. století v neobvyklých barvách.
Vídeňští filharmonikové, které dirigoval Andris Nelsons, uzavřeli Pražské jaro...

Vídeňští filharmonikové, které dirigoval Andris Nelsons, uzavřeli Pražské jaro 2022. | foto: Ivan Malý

Provedení kompletních suit pro cello od Johanna Sebastiana Bacha se v Dvořákově síni Rudolfina ujal místo Alisy Weilersteinové, jež se festivalu nemohla zúčastnit, německý virtuos Alban Gerhardt. Všech šest suit zabere čistého času přes dvě hodiny, a i když se samozřejmě dělá pauza, jde o výkon mimořádný z hlediska fyzické přípravy i paměti, nemluvě o uměleckém vkladu.

Gerhardt vše zvládl výborně, jeho přístup byl poctivý, jeho Bach měl svůj styl i řád, ale nepůsobil nezáživně, ani na chvíli nenudil. I jeden nástroj na pódiu může utáhnout dlouhý večer.

O náznaku nudy, i když zase z jiného důvodu, nemůže být řeč ani v případě francouzského souboru Les Siècles, jenž v Praze hrál poprvé. Jeho šéf, dirigent Francois-Xavier Roth, totiž přenáší historicky poučenou interpretaci, již má posluchač spojenu hlavně s hudbou 18. století a starší, do století devatenáctého.

Samozřejmě to není nic až tak nového, ale přece jen, slyšet skladbu Moře od Clauda Debussyho na historické nástroje se nepoštěstí tak často. Onen rozplývající se mlžný opar, vzdouvající se vlny, poryvy větru, prostě celá přírodní scenérie působila v Rudolfinu mnohem skutečněji a syrověji, než u moderních nástrojů, spíš jako věcný, realistický příběh. Moderní nástroje rozhodně také umí tuto hudbu obohatit vlastními přednostmi a možná víc navodit představu impresionistického, tajemného obrazu.

Zvuk souboru Les Siècles jakoby mnohem víc prospěl hudbě Césara Francka, která vyplnila zbytek večera. V jeho symfonické básni Prokletý lovec se ona syrovost, snad až jakási hrubost či sršatost plně uplatnila při vykreslení hororového příběhu. V Symfonických variacích pro klavír a orchestr hrál pianista Bertrand Chamayou na kopii nástroje z roku 1846, jehož zvonivě tvrdší zvuk byl nezvyklý, nicméně poslouchal se příjemně.

Chamayou pak ještě přidal Debussyho kousek Dívka s vlasy jako len - a pamětníci mohli zavzpomínat na Nedělní chvilky poezie, vysílané kdysi Československou televizí. V závěrečné Franckově Symfonii d moll už si pak šlo naplno užívat nejen specifický zvuk, ale i sehranost a nadšení hudebníků.

Hudba patří do sálů

Jestliže zvuk souboru Les Siècles může být někdy sršatý až moc, zvuk Vídeňských filharmoniků zase někdy může být uhlazený až moc. Závěrečný koncert, který v Obecním domě patřil tomuto proslulému tělesu, nabídl pod taktovkou jednoho z nejvýznamnějších dirigentů současnosti, Lotyše Andrise Nelsonse, napřed kratší skladbu Märchen-Poem od legendy nové hudby Sofie Gubajduliny. Pochází ze začátku 70. let minulého století a vychází z hudby k rozhlasové pohádce Křída od Miloše Macourka. Zvuková paleta se půvabně třpytila a potvrzovala autorčino instrumentační umění i na takovéto maličkosti.

Pak následovala Symfonie č. 9 Dmitrije Šostakoviče. Tu psal autor těsně po válce, ale místo oslavné pompy ji překvapivě zaplnil ironií a grotesknem. Ovšem třeba hned úvodní takty, které by měly bodat jako jehličky, zněly spíš líbezně zakulaceně. Ne že by skladba nebyla perfektně vypracována a energicky provedena, ale byla prostě krásná, moc krásná na to, aby to byla pravda…

Ve druhé polovině Vídeňští filharmonikové zahráli Symfonii č. 6 Antonína Dvořáka, v níž se krása, měkkost a ladnost plně uplatnila. I když to byla jiná krása než ta, kterou známe od České filharmonie, s jinými, světlejšími barvami. A je velmi sympatické, že orchestr nastudoval zrovna tuto Dvořákovu symfonii, která není tak populární jako třeba ta s číslem osm, nemluvě o Deváté, čili Novosvětské. Přídavek – jak jinak – pocházel z dílny Johanna Strausse, byl jím valčík Wo die Zitronen blühen.

Letošní Pražské jaro se konalo po dvou ročnících, jež kvůli covidu byly hodně omezené a improvizované. Člověka potěšilo, že ke změně programu téměř nedocházelo, že vyslechnuté koncerty neklesly pod úroveň očekávanou od našeho největšího festivalu, a hlavně, že na většině navštívených akcí bylo plno nebo téměř plno.

Koneckonců, lze donekonečna debatovat, zda zvuk má být sršatý nebo uhlazený, ale hlavně že je živý a že pochází od špičkových orchestrů. Lidé prostě chtějí chodit za hudbou do koncertních sálů, ne ji poslouchat ze streamů, a to je dobře.

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

  • Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

29. dubna 2024

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak...

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Už jsme to viděli. Pocit, který vzbuzuje Vedlejší produkt

28. dubna 2024  21:10

Premium Ukázkový příklad, proč divák při sledování premiérových českých krimiseriálů nabývá dojmu, že už to...

Nový festival na renesančním zámku. Litava park zve na Mig 21 i Ledeckého

30. dubna 2024

Na renesančním zámku Bučovice a přilehlé louce se poslední víkend v květnu bude konat festival...

RECENZE: Trojanovy Žáby budou těžkou konkurencí běžným agenturním představením

30. dubna 2024

Premium Putovní představení Žáby, tedy velké sólo Ivana Trojana, vlastně nabízí to nejlepší z Dejvického...

Festival ve Zlíně poctí Polívku či Bočana a předznamená olympiádu

30. dubna 2024  12:02

Zlín Film Festival, nejstarší přehlídka filmů pro děti a mládež na světě, nabídne v 64. ročníku 293...

Nejlepší golfistky se opět sejdou v Berouně na Tipsport Czech Ladies Open

30. dubna 2024  9:10

Koncem června se v Royal Beroun Golf Clubu odehraje Tipsport Czech Ladies Open. Na turnaj ze...

Pronájem kanceláře 96 m2
Pronájem kanceláře 96 m2

Vladislavova, Písek - Pražské Předměstí
12 480 Kč/měsíc

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...