Hradišťan - Jiří Pavlica

Hradišťan - Jiří Pavlica - Hradišťan - primáš kapely Jiří Pavlica. (4. července 2004) | foto: Michal Žák, iDNES.cz

Prázdniny v Telči zvou na slavná jména

Dva týdny hudby a každý večer s jiným věhlasným jménem - taková je přehlídka Prázdniny v Telči, která se letos od 29. července koná již po třiadvacáté.

Koncerty se tradičně odehrávají na třech scénách - na hlavním pódiu na zámku, na "kocouří" scéně a ve sklepním klubu, kde se večer konají "nocturna".

Na přehlídku každoročně zavítá zhruba patnáct tisíc návštěvníků, což znamená průměrnou návštěvu tisíc lidí každý den.

Letošní zahájení "Jako v Africe" obstará 29. července Tam Tam Orchestra společně se senegalskou formací Bao & Sadio Cissokho.

Odstartují hudební seriál, v němž nebude chybět tuzemská špička folku či world music a také několik zahraničních hostů, například angličtí Hoover The Dog, španělští Ialma, irský bard Glen Hansard či slovenská zpěvačka Zuzana Mojžíšová.

Na závěrečném koncertu v neděli 14. srpna se pak předvedou maďarští Erzi Kiss společně se Sestrami Steinovými a Ivou Bittovou.

Kdo se rozhodne v Telči strávit celou dobu, může se těšit mimo jiné na Hradišťan, Vlastu Redla, Fleret s Jarmilou Šulákovou, Druhou trávu, Žalmana Lohonku, Pavla Bobka a mnoho dalších.

Dramaturgie se nezaměřuje pouze na koncerty. Doplňují je výstavy či tvůrčí dílny, kde si návštěvníci mohou drátovat, slámovat, batikovat, vyřezávat ze dřeva či malovat na sklo a porcelán.

Prázdniny v Telči pravidelně nabízejí divadelní představení - letos přijede třeba Krátké úderné divadlo z Liberce či Lenka Vychodilová se svým kabaretem Výprodej Lemury Lepé.

Prázdniny v Telči jsou již tradičně doplňovány tvůrčími dílnami, kde si návštěvníci mohou drátovat, slámovat, batikovat, vyřezávat ze dřeva, malovat na sklo a porcelán. Souběžně se ve městě koná Parní léto Českých drah či Běh Terryho Foxe.