Jan Burian a Lenka Dusilová

Jan Burian a Lenka Dusilová | foto: Indies MG

Poslechněte si Dvanáct druhů samoty podle Buriana a Dusilové

  • 0
Nové album Jana Buriana, které vyjde příští týden, nese název Dvanáíct druhů samoty (a jedna něžná píseň navíc). Písničkáře, proslulého zálibou v experimentování, na něm doprovázejí o generaci mladší hudebníci, jako host zpívá Lenka Dusilová. iDNES.cz přináší ukázky ze všech písní alba.

Dvanáct druhů samoty je po Dívčí válce a Muži jsou křehcí dalším monotematickým albem Jana Buriana. Vybral si víceméně stejné spolupracovníky jako na dvojalbu Muži jsou křehcí. Po instrumentální stránce to jsou Jiří Burian a Mikoláš Růžička (Republic of Two), za zvukařským pultem seděl osvědčený Ondřej Ježek a již potřetí za sebou na Burianově albu zpívá Lenka Dusilová.

Jan Burian

Jan Burian na tomto albu zpívá, napsal všechny texty a kromě tří i všechny melodie. Skladby 1-1=0 a Samota napsal Jiří Burian a novou hudbu k Loučení vytvořil Jiří Burian a Mikoláš Růžička. Dalšími hosty na albu jsou cellistka Terezie Kovalová, hráč na lesní roh Aleš Janoušek, DJ Tadeáš Haager a bubeník Jan Janečka.

Jiří Burian a Lenka Dusilová

„Pro mne není spolupráce s tak mladými lidmi na tak mladé desce s moderním zvukem nic nového. Jen pokračuji v tom, co jsme s Danielem Fikejzem začali před dvaceti lety při práci na albu Hodina duchů,“ říká Jan Burian.

Jan Burian

„Říkáme tomu radikální alternativní pop music - neboli Jak by vypadala pop music, kdyby v hudebním průmyslu byly u nás normální poměry. Nebo také - hudba pro všechny generace,“ pokouší se Jan Burian definovat svoje hudební směřování na novém albu.

Jan Burian a Křehcí muži

„V případě této desky dostali chlapci zcela volné ruce, ať si s písničkami dělají, co chtějí,“ přibližuje proces vzniku desky Jan Burian. „Měl jsem sice možnost něco vetovat nebo zamítnout, ale nebylo to třeba. Myslím, že ta důvěra a svoboda přinesla své ovoce. Vždycky mě zajímal dialog při studiové tvorbě, jsem autor a myslím, že bych neměl dělat všechno, hledám si lidi, kteří jsou odvážní, ale i zodpovědní, cítí podobně to, co chci sdělit, ale vždycky tomu dají i hodně navíc z těch sfér, kam já se nemohu nebo ani nechci pouštět.“

Jan Burian

Album přináší vesměs jeho starší texty, oděné do současného hávu. Některé písně písničkářovi fanoušci znají z jeho starších alb v odlišných hudebních verzích. „Písnička, když je zajímavá, může být zpracována, natočena či zaranžována pokaždé v jiné podobě, třeba jako se dá jinak recitovat báseň nebo režírovat divadelní hra. Pokaždé se v ní dají najít nové obsahy nebo odstíny. Také mě zajímá, co zůstane z původního významu písně, když se zaranžuje nebo zazpívá úplně jinak. To, co zůstane, bývá většinou to podstatné,“ je přesvědčen Jan Burian.

Jan Burian

Výběr textů na album nebyl náhodný a jeho téma je vepsáno v titulu alba. „Kolik druhů samoty může být?,“ ptá se Jan Burian. A odpovídá: „Je to téma rozhodně nevyčerpatelné, my jich tu máme dvanáct. Třináctá píseň je ta něžná navíc, jak je uvedeno v podtitulu desky. Která to je? Vyberte si... Je to hádanka pro každého, kdo chce hádat.“

Jan Burian společně se svou kapelou a Lenkou Dusilovou jako hostem vyrazí na podporu nového alba na turné, které začne 25. dubna v pražském divadle Archa. Dalšími zastávkami jsou Brno, Přerov, Znojmo, Hranice, Karlovy Vary, Liberec a opět Praha, tentokrát komorní prostředí Malostranské besedy. Janu Burianovi zároveň vychází v nakladatelství Galén po dvaceti letech druhé vydání básnické sbírky Hodina duchů.

Obrázek není k dispozici