Leonard Cohen | foto: Profimedia.cz

Písničkář Leonard Cohen zahraje Klausovi pod okny

  • 5
Slavný kanadský písničkář Leonard Cohen po patnácti letech vyráží na turné a 10. srpna nevynechá ani Česko. Zahraje na exkluzivním místě - v Lumbeho zahradě na Pražském hradě, přímo pod okny prezidenta Václava Klause.

"Vstupenky jdou do prodeje 10. dubna, jejich ceny budou upřesněny," uvedl Jarda Hainzel z pořadatelské agentury 10:15 Management.

Třiasedmdesátiletý zpěvák a skladatel oznámil, že vyrazí po patnácti letech na turné jen pár dní poté, co byl uveden do Rokenrolové síně slávy společně s Madonnou, Johnem Mellencampem a kapelami The Dave Clar Five a The Ventures.

Uvedení Cohena do Rokenrolové síně slávy

Turné startuje 6. června v Torontu, z nejbližších destinací kromě Prahy zavítá Cohen i do Budapešti v rámci známého festivalu Sziget 12. srpna a celé turné vyvrcholí ve Vídni, kde odehraje dvojkoncert ve Státní opeře 28. a 29. srpna.

Cohenovi bude na šňůře krýt záda pěkně početná parta ostřílených muzikantů: Roscoe Beck (basa a vokály), Neil Larsen (klávesy, akordeon, žestě), Bob Metzger (kytara, steel kytara a vokály), Javier Mas (akustická kytara, loutnové a strunné nástroje), Christine Wu (housle, viola, vcello), Rafael Gayol (bicí a perkuse) a Dino Soldo (klávesy, saxofon, dechové nástroje, zpěv).

Leonard Cohen se narodil roku 1934 v Montrealu do urozené židovské rodiny polsko-litevského původu, která své předky odvozovala od nejvyššího starozákonního kněze Árona.

Umělec, označovaný za kanadského Dylana, začínal jako básník a spisovatel, než ve druhé polovině 60. let přesedlal na hudbu. V roce 1967 vydal své debutové album Songs of Leonard Cohen, které obsahuje i jednu z jeho nejslavnějších písní Suzanne.

Videoklip k písni Suzanne

Jeho dalšími velkými hity se staly skladby Hallelujah, Sisters of Mercy, Famous Blue Raincoat nebo Bird on a Wire. Jeho písně přejímali i jiní slavní umělci, například skupina R.E.M. nebo zpěváci Billy Joel a Elton John.

Cohen dosud vydal jedenáct alb. Naposledy pustil v roce 2004 do světa nahrávku Dear Heather a letos přibude další studiový počin, který by měl vydat u labelu Columbia.

Kdysi vyhlášený proutník zavrhl v 90. letech načas všechny světské požitky a na pět let se zavřel v zen-buddhistickém klášteře v horách jižní Kalifornie, konkrétně v Mt. Baldy, kde se věnoval meditacím. Poté se znovu vrátil k hudbě.

V šedesátých letech žil ve volném svazku s Marianne Jensen, manželkou skandinávského spisovatele Alexe Jensena, léta sedmdesátá prožil se Suzanne Elrod, s níž má dvě děti. V současnosti žije se zpěvačkou, pianistkou a hudební spolupracovnicí Anjani Thomas.