Brit SImon Sidi stojí za výpravným turné kapely Chinaski

Brit SImon Sidi stojí za výpravným turné kapely Chinaski | foto: Archiv Universal Music

Pink, nebo Chinaski? V tom není rozdíl, tvrdí autor show pro českou kapelu

  • 3
Jeho jméno byste našli u koncertů Annie Lennox, Pink či Rogera Waterse. Letos na podzim si jej pro sebe "urvali" Chinaski. Britská špička pódiového designu Simon Sidi, který žije v Malibu v Los Angeles, kapelu ohromil koncertem Depeche Mode. Světelnou aranž postavil totiž jen na čtyřech reflektorech. Specialitu přichystal i pro Čechy.

Jak se dostane jevištní designér, který pracuje pro největší světové hvězdy, ke kapele z malé země ve střední Evropě?
A proč ne? Velmi se mi líbili, když jsem je slyšel hrát. Navíc mám rád dobrodružství a tohle je tak trochu dobrodružství. Takže ještě jednou: proč ne?

Kde jste se dostal k vystoupení kapely Chinaski?
Viděl jsem je hrát v Los Angeles, bylo to v jednom malinkatém hudebním klubu. Hned jsem si všiml, že jsou ohromní, dost na mě zapůsobili.

Chinaski si v Pardubicích vyzkoušeli svůj koncert nanečisto (27. září 2010)Chinaski si v Pardubicích vyzkoušeli svůj koncert nanečisto (27. září 2010)

Chinaski si v Pardubicích vyzkoušeli svůj koncert nanečisto (27. září 2010)

Chystal jste třeba koncerty zpěvačky Pink, teď pomáháte Chinaski. Přistupujete k tomu jinak?
Vůbec žádný rozdíl v tom není. Je to naprosto stejný proces, který je shodný při přípravě koncertu pro všechny umělce. Mám svůj styl tvorby, svůj styl práce a ten je daný. Může být jiný obsah, to ano, ale vlastní postup je neměnný.

Takže uvidí lidé na turné Chinaski něco, co tady ještě nebylo?
Rozhodně to bude neobvyklá show. Kromě světelné projekce, kde využívám například dost neobvyklé úhly nasvícení, to bude zejména speciální pódium. Je to v Česku nová věc -lidé totiž budou moct být přímo uprostřed pódia a sledovat koncert z pohledu hudebníků.

Malátného jistila židle

Čtěte reportáž z Pardubic, kam Chinaski přijeli na generálku

Takže jste nechal udělat speciální pódium jenom pro tohle jedno turné?
Ano, ale to je běžná věc, dělám to pro více lidí. Uvědomte si, že publikum bude uprostřed pódia, takže bude muset mít přístup také za něj. Celkem počítáme s tím, že se nám tam bude v průběhu koncertu pohybovat kolem dvou set lidí.

Chinaski si v Pardubicích vyzkoušeli svůj koncert nanečisto (27. září 2010)

Taková věc je určitě náročná i na prostor. Byla pro takhle převratnou show pardubická hala vhodná?
Určitě ano. Je to výtečná aréna, neustále se tady udržuje taková mlha, hala působí, jako by byla zakouřená. Ideální místo pro práci se světly, vážně se mi tady dobře dělá.

Zdá se, že jste s prací spokojen.
Lidé sami uvidí, že jsme připravili famózní vystoupení skvělé kapely.