Esgmeq

Esgmeq | foto: archiv

Pekelný mejdan Esgmeq potřetí

  • 2
Po desetipalcovém vinylu Devil’s Servant (Ďáblův služebník) z roku 2000 a o tři roky mladším Behave Yourself (Chovej se slušně), přicházejí chebští Esgmeq s eponymním albem ve formátu 12" LP a CD.

Kapela si vydobyla uznání u fanoušků i kritiky a koncertovala i s takovými veličinami tvrdého rocku, jako jsou Motörhead či Mudhoney. V roce 2003 byla nominována na Anděla v kategorii Alternativa.

Poetika Esgmeq by se dala označit za sy(u)rový rurální existencialismus nabitý punkovou živelností a naštvaností – Už nikdy nevyjdeš do polí/ Abych ti nedýchal na záda/ Budu pít víno z tvých vinic/ Pokácím tvé stromy a vyrvu kořeny/ Zapálím ti dům.

Chebské komando to však podává s nadhledem, ironií a jistou komickou zlomyslností. Při zvolání Vezmi si mě, Bože, znič mě! Uvrhni do pekla! Nedávej mi, ty vole, Žádnou naději... se i Ďábel musí křižovat.

Hudebně se toho na novince moc nemění – špinavý punk’n’roll v nejlepší tradici Iggyho Popa and The Stooges, MC 5 či mladších Rye Coalition. Zběsilou jízdu střídají volnější tempa, v nichž vyniknou kytarové melodie, ale nečekejte "strunné" onanie.

Spíše zvukový orgasmus, jenž je, jak nás ujišťuje W. S. Burroughs, "spolunocležníkem oběšencovým". Vše korunují chytlavé refrény, v nichž jsou Esgmeq výjimeční. Je zbytečné vyzdvihovat některou z deseti skladeb, album je kompaktní – i díky práci Ondřeje Ježka, jenž ponechal zvuku autenticitu a říznost známé z koncertů. Posluchač má u desky pocit, jako kdyby byl "při tom".

Divocí Esgmeq jako by chtěli doložit premisu surrealisty Andrého Bretona, že "umění by mělo být nebezpečné". Natočili svou nejlepší desku a potvrdili jí pozici českých punkrockových hvězd.

Vydavatelství Silver Rocket si nemohlo dát do roku 2007, v němž slaví desáté narozeniny, lepší "vstupní" dárek. Nahrávka se intenzitou, syrovostí a poetikou může postavit po bok takového tuzemského skvostu, jakým je deska Michael’s Uncle z roku 1990 Konec temné psychedelie. A to je co říct; nejlépe Nenávidím tě! Přísahám!

ESGMEQ - Esgmeq
LP a CD, stopáž 28:35 minut. Vydala firma Silver Rocket.