ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

OSA i další správci práv strádají, pandemie je připravila o desítky milionů

  • 117
Koronavirová pandemie způsobila výrazné finanční ztráty kolektivním správcům autorských a majetkových práv. Například Ochranný svaz autorský (OSA) pravděpodobně přijde o více než 100 milionů korun.

Ztráty zaznamenal také kolektivní správce DILIA zaměřující se na divadelní, literární a audiovizuální umění a Intergram, který zastupuje výkonné umělce nebo tvůrce zvukových a obrazově-zvukových záznamů. Na situaci jako první upozornil server iRozhlas.cz.

„V loňském roce kvůli protiepidemickým opatřením došlo k poklesu autorských odměn z koncertní činnosti o více než 50 procent, konkrétně o více než 100 milionů korun. Do tohoto výsledku jsou započítány i koncerty hvězd, které u nás koncertují v rámci svých světových turné,“ sdělil  Roman Strejček, předseda představenstva OSA.

Finanční ztráta podle Strejčka zdaleka neodpovídá skutečné realitě roku 2020, protože v loňském roce OSA obdržel platby za koncerty a festivaly pořádané v roce 2019, které chodí s časovým zpožděním. „Pokud odečteme platby, které se váží ke koncertům z roku 2019, pak jsou ztráty pro autory hudby ještě hlubší,“ upozornil. Další propad zaznamenal svaz v oblasti reprodukované hudby ve veřejných prostorech.

Uzavření hotelů, restaurací a dalších služeb výrazně ovlivnilo i kolektivního správce DILIA. Výsledný propad podle jeho zástupce Jana Baráka tvoří přibližně 50 procent, v přepočtu zhruba 18 milionů. Ztrátová byla pro DILIA i její agenturní činnost, kde byl vliv pandemie nejcitelnější pro divadelníky. Podle prvních odhadů přijde DILIA za rok 2020 celkově o 63 milionů korun.

Oproti předchozím rokům si finančně pohorší i Intergram. Celkový pokles jeho inkasa bude za rok 2020 činit meziročně přibližně 15 procent. „Dramatický propad jsme zaznamenali zejména u příjmů za licence k užití reprodukované hudby v klubech, restauracích, obchodech a podobně,“ sdělila za Intergram Barbora Bittnerová.

OSA podobně jako ostatní správci práv bude finální čísla zveřejňovat až v polovině května. Autorům hudby, kteří byli přímo zasaženi protiepidemickými opatřeními v podobě zákazu koncertů, svaz loni poskytl nevratnou pomoc v celkové výši téměř 10 milionů korun. OSA také vrátil autorské odměny podnikatelům, jež museli zavřít své provozovny.

OSA je sdružením skladatelů, textařů, hudebních nakladatelů a jiných nositelů práv všech hudebních žánrů. Vykonává kolektivní správu autorských majetkových práv k hudebním dílům. Tuzemským a zahraničním autorům a nakladatelům vyplatil OSA v roce 2019 honoráře za 811,6 milionu korun. Meziročně je to o 6,5 procenta více. Peníze si rozdělilo 205.000 skladatelů, textařů a nakladatelů, což představuje pětiprocentní nárůst oproti předchozímu období. Autorské odměny putovaly do 103 zemí. Největší podíl na příjmech byl z rozhlasového a televizního vysílání a koncertní činnosti.

,