Eminem

Eminem | foto: Profimedia.cz

Oscarový raper Eminem chce vydat vlastní paměti

Hiphopová hvězda Eminem vydá své paměti. Kniha nazvaná Eminem: The Way I Am (Eminem: To jsem já) má vyjít letos 16. října a bude obsahovat dříve nepublikované fotografie, Eminemovy kresby či poznámky k písním.

"Bude to kniha roku," říká o díle, které vyjde den před Eminemovými šestatřicátými narozeninami, Ian Preece z nakladatelství Orion Books. "Konečně čtenáři poznají, jaký ve skutečnosti je," slibuje Preece.

Eminem, který je držitelem Oscara za píseň Lose Yourself z filmu 8. míle, napíše ke knize úvod a opatří ji současným komentářem.

Eminem - Lose Yourself

Příběh hlavního hrdiny snímku 8. míle – bělocha Jimmiho, který se protlouká ulicemi Detroitu a bojuje o uznání černých raperů, se nápadně podobá zpěvákovu osudu.

I Eminem, vlastním jménem Marshall Mathers, si musel respekt odpracovat. Když v roce 1996 vydal debut Infinite, neprodalo se ho ani tisíc. Zlom však pro Eminema znamenal rok 1997, kdy se přihlásil na rapovou olympiádu v Los Angeles.

Ačkoli nezvítězil, upoutal pozornost producentů, kteří jeho nahrávky předali guru gangsta rapu Dr. Dre. Ten Eminema kontaktoval a pomohl mu vydat album The Slim Shady LP, které se v žebříčku časopisu Billboard dostalo na druhou příčku. Dodnes hudebník prodal na 80 milionů desek.