Změna jména lidi odradila. Ondřej G. Brzobohatý byl hostem Za scénou

  • 63
Zpěvákovi a skladateli Ondřeji G. Brzobohatému po změně jména začalo chodit méně lidí na koncerty. Potvrdil to v pořadu Za scénou. “Prý jsem se vykašlal na svého tátu, jsou to nesmysly. Jde jen o to, jak to bylo interpretováno v médiích,” řekl. Na konci února Brzobohatého čeká křest nové desky Universum.

O nelibosti fanoušků ke změně jména na Ondřej Gregor Brzobohatý se dozvěděl od svého kamaráda, který se mu stará a booking koncertů. Negativní reakce se však objevovaly i na Facebooku.

Svého otce přitom Brzobohatý zhmotnil v jedné z písní na Universu. Jmenuje se Jen se neposrat a jak už název napovídá, zpívá v ní o důležité životní radě, kterou mu Radoslav Brzobohatý vtloukal do hlavy od dětských let.

Na rozdíl od první desky Identity označuje Brzobohatý druhé album za otevřenější. „První deska byla hledací,” řekl. „Nikdy jsem se nesnažil škatulkovat do nějakých žánrů,” podotýká. V několika skladbách, ke kterým si sám psal texty, zmiňuje také politiky. Ohrazuje se proti médiím.

„Beru politiku jako součást života. Něco vůči čemu mám zodpovědnost jako občan této země. Čím umělec může vyjádřit svůj názor, je jeho tvorba. Co mám na srdci můžu přetvořit do hudebně zábavné formy,” vysvětluje. Ve volbách by však svou tvorbou nikoho podporovat nechtěl. „Snažím se mít nestrannost,” říká.

Desku Universum vydal Ondřej G. Brzobohatý v říjnu loňského roku. Původně se její křest měl konat už na podzim v divadle Royal, kvůli problémům s hlukem však konečné rozhodnutí padlo na Lucerna Music Bar a středu 28. února.

Kromě vlastní pěvecké dráhy se Ondřej G. Brzobohatý věnuje i skládání filmové hudby. Napsal ji k filmům Anděl Páně 2, Jak básníci čekají na zázrak nebo Osmy. K oblíbené vánoční pohádce pak napsal i ústřední píseň Modlitba, kterou nazpíval Vojtěch Dyk. Ten se jako host společně s Martou Jandovou objeví i na koncertě v Lucerně.

V současné době Brzobohatý pracuje na svém vlastním muzikálu o Sherlocku Holmesovi. Předloni pak složil hudbu k nové desce slovenského zpěváka Richarda Müllera.